Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

CLK DTM AMG: další supersportovní Mercedes-Benz

Ondřej Láník
Diskuze (42)
Vítězný automobil loňského poháru DTM dostává silniční podobu. Nový Mercedes-Benz má v názvu 3 x 3 písmena, ze kterých je možno rozluštit, co lze od sportovní novinky čekat.

Vítězný automobil loňského poháru DTM dostává silniční podobu. Nový Mercedes-Benz má v názvu 3 x 3 písmena, ze kterých je možno rozluštit, co lze od sportovní novinky čekat.

První tři písmena - CLK – ukazují na základ tohoto malosériově vyráběného automobilu. DTM připomíná prestižní německý pohár cestovních vozů, který Mercedesy v minulém roce vyhrály a poslední tři písmena –AMG – identifikují supersportovní ambice, které jsou s automobily této značky dlouhou dobu spojeny.

První informace a fotografie ukazují civilní verzi speciálu pro DTM, který letos na podzim najde své první zákazníky. Celkem jich bude pouze 100. CLK DTM AMG je na jednu stranu vzdálen od závodních Mercedesů, ale podobně velký odstup si limitovaná série drží od sériových kupé CLK.

Automobil je poháněn motorem 5.5 V8 AMG, známým z model různých řad Mercedesu s označením 55 AMG. V tomto provedení je vyladěn na 428 kW při 6100 ot./min a maximální kroutící moment 800 Nm při 3500 ot./min. Maximální rychlost je sice elektronicky omezena, ale ručička rychloměru se zastaví ne na německých 250 km/h, ale až při 320 km/h. Ještě před tím může být posádce uděleno zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,9 s.

Automatická převodovka AMG Speedshift s krátkými časy potřebnými k přeřazení dále rozvíjí zážitky, které je přeplňovaný osmiválec schopen nabídnout.

Přepracovaný podvozek umožňuje nastavení pružin a tlumičů, zadní náprava s novými rameny disponuje také zesílenými hnacími hřídeli. Zadnímu diferenciálu s omezenou svorností pomáhají v přenosu síly na vozovku systémy ASR a ESP.

Volitelnou výbavou jsou sportovní pneumatiky Dunlop (225/35 R 19 vpředu a 285/30 R 20 vzadu) na vícedílných kolech AMG (rozměr vpředu: 9 x 19 palců, vzadu: 10 x 20 palců) určených výhradně pro CLK DTM AMG. Za nimi jsou ukryty šestipístkové brzdy vpředu a čtyřpístkové brzdy vzadu.

Kupé Mercedes-Benz CLK DTM AMG bude ručně vyráběno firmami Mercedes-AMG GmbH a H.W.A. GmbH. Ta méně známá patří k nejúspěšnějším týmům v DTM a je zodpovědná za přípravu speciálů třídy C pro DTM.

Zájemci o Mercedes-Benz CLK DTM AMG nechť si připraví 236.060,- Euro.

Ondřej Láník
Diskuze (42)