Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, co znázorňují kontrolky v autě? Připomeňte si ty nejdůležitější!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Přístrojový štít informuje o řadě nezbytných informací. Řidič s nimi ale musí umět naložit, a pokud mu nedojde jejich význam, může to vést k výraznému omezení životnosti auta.

Video se připravuje ...

Bez kontrolek zobrazovaných v přístrojovém štítu by se neobešla ani ta nejmodernější auta, která lze v mnohých ohledech považovat za takové mobilní telefony na kolech. Je fajn, když se můžete přes displej infotainmentu připojit k internetu a hltat nejnovější zprávy, jde ale jenom o část informací, které by měl řidič vědět. Pokud totiž bude ignorovat informace zobrazované v přístrojovém štítu, klidně může výrazně snížit životnost automobilu samotného.

K získání nejdůležitějších informací o automobilu slouží přístrojový štít, respektive kontrolky, které v případě potřeby zobrazuje. Okamžitě a bez sáhodlouhého hledání se dozvíte o nízké hladině oleje, zaneseném filtru pevných částic, absenci AdBlue nebo opotřebovaných brzdách, řada řidičů ale notoricky známým symbolům prostě nerozumí, a proto je potřeba neustálá osvěta. Kupříkladu studie britské odtahové společnosti Britannia Rescue v roce 2013 zjistila, že 98 procent řidičů nezná ani základní varovné a informační kontrolky!

V krátkém videu v záhlaví článku najdete ty nejdůležitější kontrolky, se kterými se můžete v moderních autech setkat, a samozřejmě jejich význam. Žádnou z nich byste rozhodně neměli ignorovat!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
1. 8. 2017 07:47
Stále dokola...
...recyklace 100x recyklovaného. To je bída s nouzí! :-! :no:
1. 8. 2017 06:25
Dochádzajú témy?
Nepísalo sa tu o kontrolkách celkom nedávno?
Avatar - Beefcake
1. 8. 2017 00:51
Pecene kura
Staci vediet, ze pecene kura nie je dobre :-)
31. 7. 2017 23:16
Re: dobíjení
Mi právě přijde ta kontrolka blinkru co má ve twingu hodně zbytečná, 1. ukazuje to doleva i doprava najednou a jako bonus na to nejde přes volant vidět >:D 2. má to jako každé auto zvukový doprovod. Tak uvidím za půl roku, jestli neschytám nějakého hnidopicha, nebo ať má aspoň něco napsat do lehkých závad >:D
31. 7. 2017 21:15
Re: dobíjení
Tak nějaká kontrolka o které ani technik neví jestli má při otočení klíčkem svítit nebo ne a nefunkční kontrolka blinkru je trochu rozdíl ne? >:D Kdyby tam s tím někoho poslala tak by to nejspíš prošlo