Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Schaeffler Hybrid: Corsa se třemi elektromotory

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Německá firma Schaeffler vyvinula hybridní automobil na bázi aktuální generace Opelu Corsa.

Zajímavé je na něm množství pohonných jednotek. Pod kapotou je klasický agregát s vnitřním spalováním, jehož detaily výrobce tají. Ten doplňuje elektromotor umístěný ve středu vozu, další dva jsou pak v kolech.

Centrální kapalinou chlazený elektromotor má výkon 50 kW, točivý moment 95 Nm a je produktem společnosti IDAM, která je součástí skupiny Schaeffler. Spalovací motor funguje jako generátor elektřiky, jakmile je energie z akumulátorů vyčerpána.

Dvě elektrické jednotky systému eWheel Drive byly vyvinuty také vlastní silou. Každá nabízí rovněž 50 kW, točivý moment je mohutných 530 Nm, ovšem přímo na kolech, a tak přímé porovnání s hodnotami uváděnými obvykle pro spalovací motor před zpřevodováním není správné. Jejich výhodou je to, že mohou být zamontovány takřka do jakéhokoli vozidla bez zásahu do konstrukce, jen s minimálními úpravami.

Ani spojku nemusel Schaeffler hledat dlouho, je totiž majitelem známé firmy LuK, která vyrábí i speciální ústrojí pro hybridní systémy. Převodovka je manuální robotizovaná a pohání přední kola.

Automobil je schopen jízdy jak pouze na benzinový motor, tak i na elektřinu, či kombinaci obou. Lithiovou baterii o kapacitě 16 kWh, napětí 400 V a proudu 400 A lze dobíjet také externě, ale i pomocí regenerace kinetické energie, nebo zmíněného spalovacího motoru.

Schaeffler Hybrid, jak je jednoduše tento automobil nazván, pouze demonstruje možnosti svého tvůrce, není určen pro sériovou výrobu. Dodavatelé automobilových komponent a celých řešení očekávají boom hybridních a elektrických automobilů v příštích letech. S tím souvisí nové zakázky, resp. zvýšená poptávka po vývojových a konstrukčních pracech v odvětví.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - mrvolvo
4. 5. 2010 18:57
Přispějte do diskuze
Přispějte prosím do diskuze v Diskusním fóru - Škoda - Škoda Fabia - Alu kola 15" 16" 17" Fabia II. Potřebuji Vaše názory a připomínky. Děkuji!!!