Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dab Design nabízí proměnu BMW R nineT ve futuristický café racer

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BMW R nineT je oblíbeným motocyklem individualistů, nabízeným samotnou značkou BMW Motorrad v pěti různých provedeních, která může doplnit šesté, za jehož vznikem stojí francouzský Dab Design.

BMW R nineT se představilo v roce 2013 v rámci oslav 90. výročí zahájení výroby motocyklů značky BMW a od svého uvedení na trh patří k největším oblíbencům současných úpravců a stavitelů motorek.

Na úspěšné základního provedení R nineT značka BMW Motorrad navázala modelem s označením Scrambler, vycházejícím z BMW Concept Path 22.

Další rozšíření úspěšné modelové řady se v podobě dvojice R nineT Racer a R nineT Pure odehrálo na výstavě Intermot 2016 v Kolíně nad Rýnem. Nejmladším členem rodiny se stal model R nineT Urban G/S, jehož premiéru na výstavě EICMA 2016 v Miláně doprovodilo uvedení omlazeného R nineT.

Paleta provedení modelů R nineT nabízených samotnou značkou BMW Motorrad je skutečně pestrá a majitelé mají široké možnosti individualizace i díky rozsáhlé nabídce továrního příslušenství, ale Dab Design jim umožňuje zásadní změnu vzhledu jejich stroje pouze za pomoci běžné sady nářadí a bez zásahů do základní konstrukce jejich stroje.

Cílem francouzského úpravce nebyla proměna charakteru motocyklu za pomoci náročných úprav rámu, podvozku či motoru, ale zásadní změna jeho designu, kterou ovšem s jeho sadou pojmenovanou ER Kit zvládne každý průměrný mechanik, protože bude muset používat víceméně jen sadu klíčů a šroubováků.

ER Kit od společnosti Dab Design tvoří nová přední kapotáž s pomocným rámem a vlastním světlometem, přední blatník, kryty pod sedlem a kapotáž usazená za ním. Tyto díly se jednoduše namontují na BMW R nineT a výsledkem je futuristický café racer s osvědčenou technikou německé značky v její standardní sériové podobě.

Dab Design uvádí, že ER Kit lze namontovat na standardní model R nineT od modelového roku 2014 do současnosti a lze jej aplikovat i na modely Racer a Pure. Komponenty sady mohou být vyrobeny z laminátu, uhlíkových vláken nebo kompozitu, k jehož výrobě je využito lněné vlákno.

V případě ceny sady ER Kit je zmiňováno 1995 eur (zhruba 52.000 Kč) za základní laminátové provedení, což je s ohledem na ceny profesionálních zakázkových staveb motocyklů podobných designových kvalit velmi sympatická částka.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)