Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Detroit 2007: Hyundai Veracruz, velký crossover (VIDEO)

Dan Vořechovský
Diskuze (27)
Nový crossover Hyundai Veracruz nabízí zejména komfort a výkonný benzinový agregát. 10.1.2007 Doplněno oficiální video.

V Detroitu zažívá svou severoamerickou premiéru nový crossover automobilky Hyundai nesoucí název Veracruz. Hyundai hovoří o tom, že Veracruz bude v USA konkurencí zejména pro Hondu Pilot a Toyotu Highlander.

Při prvním pohledu na Veracruz zaujme přední maska chladiče, která vytváří jakýsi úsmev, v jehož spodní části je integrováno logo automobilky. Konstrukce předního blatníku opticky přidává vozu na výšce a masivnosti. Masivně působí také přední podlouhlé světlomety. Luxusní ráz má vozu dodat chromované lemovaní masky chladiče a postranních oken. Sportovní vzhled má zase navodit zadní střešní spoiler. V základní verzi je vůz postaven na 17palcová kola, alternativou jsou příplatková 18palcová kola.

Hyundai si dal velmi záležet na kvalitním odhlučnění interiéru. Do interiéru by tak podle automobilky mělo pronikat méně hluku než do výborně odhlučněného Lexusu RX350. Interiér nabídne až tři řady sedadel, přičemž třetí řada je snadno přístupná pomocí páčky, po jejímž zatáhnutí bude možné posunout druhou řadu sedadel dopředu. K dispozici je dvouzónová klimatizace pro přední sedadla. Cestující na dalších dvou řadách sedadel budou mít k dispozici výdechy ventilace zakomponované do B sloupku a do střechy, samostatné ovládání topení, ventilace a klimatizace.

V noci interiéru dominují modře podsvícené přístroje. Modré osvětlení mají po svém obvodu i držáky nápojů. Pro interiér byly použité kvalitní měkčené plasty nebo leštěný kov. Už v základní verzi najdeme MP3 přehrávač s šesti reproduktory, který je ve verzi Limited doplněn o subwoofer a externí zesilovač. Pro milovníky hudby je pak nabízen také CD přehrávač se zesilovačem o výkonu 605 W, 10 reproduktory a prostorovým zvukem Logic 7. Bohatý seznam příplatkové výbavy zahrnuje například stavitelné pedály, DVD přehrávač s 8palcovou obrazovkou pro druhou řadu sedadel, elektrické otevírání zadních dveří nebo paměť pro vnější elektrická zpětná zrcátka.

Veracruz má pod kapotou vidlicový šestiválec DOHC o objemu 3,8 l, který poskytuje výkon 194 kW (260 k) a točivý moment 348 Nm. Motor je vybaven systémem proměnného časování ventilů a má kvůli odlehčení hliníkový blok. Pro snížení vibrací dostal motor nové poloaktivní zavěšení. Motor je spojen se samočinnou šestistupnovou převodovkou Shiftronic a hnací síla se pomocí systému pohonu všech kol AWD přenáší v případě potřeby na všechna čtyři kola.

Podvozek Hyundai ladilo spíše komfortně-americky, pro Veracruz zvolilo vzpěry McPherson vpředu a víceprvkové zavěšení kol vzadu. Základní verze GLS je vybavena 17palcovými hliníkovými koly s pneumatikami o rozměrech 245/65 R17. Vyšší verze jezdí na 18palcových hliníkových kolech s pneumatikami o rozměrech 245/60 R18. Na všech čtyřech kolech se nacházejí kotoučové brzdy. Vůz je dále standardně vybaven bezpečnostními systémy: ABS, EBD a ESC (elektronická kontrola stability jízdy). O bezpečnost se stará také šest airbagů (přední a boční pro přední řadu sedadel, okenní airbagy pro všechny tři řady sedadel), aktivní opěrky hlavy na předních sedadlech a stavitelné opěrky pro další dvě řady sedadel a tříbodové bezpečnostní pásy pro všechna sedadla. V amerických nárazových zkouškách (NHTSA) získal Veracruz pět hvězd.

Veracruz bude ve Spojených státech nabízen ve třech úrovních výbavy, které tvoří základní verze GLS, „sportovní“ verze SE a prémiová verze Limited.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/7h4kMjTwVlY" style="auto"}

Dan Vořechovský
Diskuze (27)
10. 1. 2007 21:00
Re: ...
Pozor, spokojnost zakaznikov neznamena vyssiu kvalitu (osobne nemam nic proti Hyundai). Ono to tak byva, ze narocnejsi si kupia trebars BMW, menej narocny Hyundai. Maju ine ocakavania. Tym narocnym sa napr. nepaci ovladanie klimy cez i-Drive na novej sedmicke (presli zo starej), tym menej narocnym sa paci napr. spracovanie noveho Santa Fe (presli zo stareho). Ono M-B bude este dlho lepsi ako Chevrolet, no na Chevrolete jazdia ti, co presadli z Favoritu... Chapeme sa?
9. 1. 2007 11:38
Re: zlodeji
Pri pohledu zboku to napadlo i me.