Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do aukce míří raritní VW XL1. Pamatujete na dieselový hybrid bez zrcátek?

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Určitě ano, vždyť tento futuristicky vůz dělal redakci Auto.cz společnost relativně nedávno – před necelými čtyřmi lety. A dnes si jeden kousek z limitované edice můžete koupit.

Model Volkswagen XL1 se před lety stal demonstrací toho, co všechno může v automobilovém světě vzniknout. Ve Wolfsburgu tehdy postavili nejaerodynamičtější a zároveň nejúspornější auto své doby. Nešlo o pouhý koncept, vůz se skutečně dočkal sériové podoby, byť v omezeném počtu 250 kusů. Futuristický stroj se v České republice oficiálně neprodával a v přepočtu byla jeho hodnota vyčíslena na tři miliony korun.

Připomeňme, že o pohon se staral dieselový plug-in hybrid kombinující dvouválcovou osmistovku se silou 35 kW a elektromotor o výkonu 20 kW. V kombinaci auto disponuje výkonem 51 kW a 140 newtonmetry točivého momentu. Síla putovala na zadní kola prostřednictvím sedmistupňové samočinné převodovky, a když jste akumulátory s kapacitou 5,5 kWh nabili do plna, umělo XL1 urazit čistě na elektřinu až 50 kilometrů. A pokud vás technika zajímá podrobněji, určitě si připomeňte náš test z doby, kdy šlo o horkou novinku:

Mimo unikátní pohon a futuristický design se auto vyznačovalo i několika zajímavostmi. Vypíchněme třeba to, že vozu chyběla vnější zpětná zrcátka, na bocích se nacházely pouze dvě decentní kapsličky ukrývající kamery, které promítaly obraz na displeje ve výplních dveří. Jednalo se tedy o podobné řešení, jaké dnes můžete za příplatek dostat v novém elektrickém SUV Audi e-tron.

Video se připravuje ...

A právě jeden kus ze vzácné limitované edice zamíří co nevidět do aukce. Stane se tak 12. ledna v britském Birminghamu v rámci Silverstone Auctions. Daný exemplář je doslova jako nový, vždyť má na svém kontě jen 502 kilometrů.

Zatímco cena nového vozu byla před lety vyčíslena na v přepočtu tři miliony korun, nabízený exemplář na hodnotě nestoupl. Aukční společnost totiž odhaduje, že nejvyšší příhoz by se měl pohybovat mezi 85 a 100 tisíci euro, tedy od 2,2 do 2,6 milionu českých korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Doporučujeme

5. 1. 2019 00:14
Re: XL1
hračka dobrá, otázka je k čemu bys to měl že
3. 1. 2019 12:54
Zajímavá raritka
Opravdu originální vozítko, ale domů bych to nechtěl ani zadarmo! >:-[]
Avatar - KANKUNEN
3. 1. 2019 08:47
Re: Wv
Takový hlupák dělá Mazdě jen ostudu.
3. 1. 2019 07:52
Re: Wv
Tak běž na mazda fórum, když tě obtěžují články o jiných autech. Nebo je třeba nečti nebo aspoň, pro dobro ostatních, debilně nekomentuj.
3. 1. 2019 01:05
Wv
Jdete do pj.ce s tim