Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP vyhlásil nejbezpečnější auta roku 2013 (+video)

Michal Fokt
Diskuze (82)
Jaká jsou nejbezpečnější vloni testovaná auta na evropském trhu? Jeden elektromobil, jeden hybrid, jedno čínské, korejské a americké auto a... dodávka.

Euro NCAP vloni opět otestoval celou řadu automobilových novinek (přesně 33 exemplářů v sedmi kategoriích) a nyní sestavil žebříček těch, které v daných kategoriích dosáhly za rok 2013 nejlepších výsledků. A jedná se o poměrně nesourodou společnost, u řady z nich byste to nejspíš nepředpokládali.

Ale ještě než se jim začneme věnovat, je třeba říci, že ačkoli plný počet pěti hvězd patří už dnes víceméně ke standardu, stále se najdou vozy, které na toto hodnocení nedosáhnou, přičemž mezi nimi jsou i úplné novinky. Vloni pětihvězdičkovým sítem "neprolezly" Nissan Note, Ford EcoSport, BMW i3, Mitsubishi Mirage, Opel Adam, Dacia Sandero, Volkswagen T5 a Mercedes-Benz Citan. Po reparátu Citanu si pak uřízl speciální tříhvězdičkovou ostudu Nissan Evalia.

Ale pojďme se věnovat raději těm nejlepším. Asi nejvíce překvapí výsledek čínského kompaktního sedanu Qoros 3, je nejen pětihvězdičkový, ale co se týče procentuálního skóre, jde o nejlepší výsledek v kategorii nižší střední třídy.

Inženýři BMW by zase měli zaskočit na stáž k Renaultu, jak udělat "košer" elektromobil. Renault Zoe s tímto alternativním způsobem pohonu ovládl kategorii malých aut a nestává se příliš často, že by v evropských testech dominoval americké auto. Vloni se nejbezpečnějším SUV stal Jeep Cherokee.

Ve třídě malých MPV došlo k remíze, o titul nejbezpečnějšího vozu se dělí korejská Kia Carens s osobní verzí dodávky Ford Tourneo Connect!

Ve třídě velkých rodinných aut si nejlépe počínal hybridní Lexus IS 300h a v kategorii luxusních vozů se nejvíce dařilo Maserati Ghibli.

Připomínám ještě, že stejnou elitní skupinu nejbezpečnějších vozů v USA představilo vloni také americké IIHS.

Michal Fokt
Diskuze (82)
Avatar - Ji/Ri
13. 1. 2014 18:09
Re: Qoros=Chery kopirovaci
NEMYSLÍM SI, ŽE VĚTOU PSANOU VELKÝMI PÍSMENY DODÁVÁM TEXTU VETŠÍ DŮLEŽITOST. To bylo proto, aby nezanikla myšlenka právě mezi malými písmenky....
Avatar - Ji/Ri
13. 1. 2014 18:06
Re: evropani jsou blázni
....tos netrefil...
Avatar - Ji/Ri
13. 1. 2014 11:39
Re: evropani jsou blázni
Gilgite, ve tvém případě psát o určité logice....je přinejmenším odvaha, já to vidím spíše na obor "Snílkovství" >:D :-)
Avatar - Ji/Ri
13. 1. 2014 11:36
Re: Qoros=Chery kopirovaci
....proč radíš jiným to, co tobě nezabírá? >:D 8-s
Avatar - Ji/Ri
13. 1. 2014 11:35
Re: Qoros=Chery kopirovaci
Dal jsem Ti lajk.... ;-)