Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropská komisařka vyzývá Volkswagen: Odškodněte zákazníky v Evropě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (42)
Americkým zákazníkům Volkswagen nabízí v přepočtu 25.000 Kč, aby získal zpět jejich důvěru. Jedna z evropských komisařek požaduje podobné odškodnění i v Evropě.

Evropská komisařka pro vnitřní trh, průmysl a podnikání Elžbieta Bieńkowská vyzvala německý koncern Volkswagen, aby poskytl zákazníkům v Evropě za skandál kolem měření emisí podobné odškodnění jako zákazníkům ve Spojených státech. Požádala také o podrobné informace o autech, kterých se skandál týká. Vyplývá to z dopisu, který byl adresován generálnímu řediteli Volkswagenu Matthiasi Müllerovi a o kterém informuje agentura Reuters.

Volkswagen v USA nabídl majitelům dotčených vozů kompenzaci v hodnotě 1000 dolarů (25.000 Kč), aby získal zpět jejich důvěru. Müller navíc tento měsíc nevyloučil, že Volkswagen odkoupí některé automobily, jichž se v USA problém týká.

Americké ministerstvo spravedlnosti tento měsíc podalo na Volkswagen civilní žalobu kvůli tomu, že do téměř 600.000 naftových vozů v USA instaloval zařízení, které umožňovalo skrývat při testech emisí vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen již dříve přiznal, že software umožňující manipulovat s emisními testy instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě. Skandál se týká i 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

V Evropské unii Volkswagen v důsledku této kauzy svolá k úpravě zhruba 8,5 milionu aut. Bieńkowská v dopise požaduje přesné počty dotčených aut v jednotlivých členských zemích a technické podrobnosti o „nápravných opatřeních.“ Eurokomisařka se ve čtvrtek s Müllerem setká v Bruselu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (42)
21. 1. 2016 10:52
Re: proc zakazniky??
Teď si přesně vystihl situaci. Ano tak to v ČR je. Ne že to k tomu směřuje.
21. 1. 2016 10:51
Re: proc zakazniky??
Znova ti to zdůrazním. Kamna na PET lahve se nikdy neprodávaly ani nikdy nedostaly homologaci. To je ten obrovský rozdíl oproti starým autům, který jsou na silnicích naprosto legálně a můžou tam být i 10-15 let po tom co tu homologaci dostaly. Bez ohledu na to jestli nějaký Nicco a tobě podobní usoudí, že co je starší 3-5-8 let je už stará plečka a měla by se sešrotovat.
21. 1. 2016 10:45
Re: Když odškodnění, tak každému
Možná si mě špatně pochopil. Neměl jsem na mysli CO2, ale NOx.
21. 1. 2016 10:09
Re: proc zakazniky??
Jo a to je velky problem EU, ted se ustupuje zakaznikum, kteri si kamna koupili a je jich hodne.
21. 1. 2016 09:00
Re: Když odškodnění, tak každému
EU nikdy nevymýšlí "kraviny", tak to pouze komentují čeští pisálkové, kteří těm důležitým věcem nerozumí.