Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari 458 Speciale ve Frankfurtu: První dojmy a video

David Bureš
Diskuze (0)
Nástupce modelů 360 Challenge Stradale a F430 Scuderia má neskromné jméno, jmenuje se Ferrari 458 Speciale.

Lamborghini i Ferrari představují ve Frankfurtu nad Mohanem odlehčené verze svých stávajících modelů. Zatímco na býčím stánku je vystaveno Gallardo LP570-4 Squadra Corse, u vzpínajícího hřebce se prezentuje 458 Speciale.

Popravdě řečeno, 458 Speciale není žádný krasavec, tvary tohoto supersportu výrazně ovlivnila snaha o co nejlepší aerodynamiku, designéři měli až druhé slovo. Práce se v tomto ohledu povedly, součinitel aerodynamického odporu 458 Speciale činí 0,35.

Aerodynamika ovlivnila tvar i nemnoha krásných detailů karoserie. Před zadními koly na bocích auta se objevují žraločí ploutve, záď je ukončena výraznou odtokovou hranou, specialitou jsou i aktivní klapky v zadním difusoru.

Celkovými tvary se 458 Speciale blíží hybridnímu hypersportu LaFerrari, oproti výchozí 458 Italia došlo k výrazným designovým změnám. Příď je přepracovaná, pružné winglety v předních nasávacích otvorech zmizely, na zádi už není trojitá koncovka, ale dvojitá, díky čemuž 458 Speciale nepřipomíná F40 jako výchozí auto, ale předchozí F430 Scuderia.

Kabina vypadá jako v závodním autě, lány alcantary doplňuje spousta karbonových vláken, podlaha s protiskluzovými prvky je hliníková. Koberečky chybí, vždyť 458 Speciale myslelo na významné snížení hmotnosti, takže s sebou nevozí nic nadbytečného.

Dovnitř auta se lehce nasedá, ne jako u některých jiných supersportů, třeba u McLarenu P1. Skořepinové sedačky řidiče dobře obejmou, jejich opěradla jsou čalouněna prodyšným textilem známým z batohů. Při jízdě naplno se tak pilot a jeho spolujezdec méně zpotí.

Všechny prvky má řidič v dosahu, palubní deska je orientovaná na něj, mnoho ovladačů je přímo na volantu, jak u současných Ferrari bývá zvykem. Odkládací schránka před spolujezdcem chybí, drobnosti lze vložit do sítí ve dveřích nebo za sedadla. Posádka tak s sebou nevozí nic zbytečného, aby na okruhu vůz náhodou nebyl těžší než konkurence.

Ferrari a Lamborghini se na velkých autosalonech tradičně předhánějí o to, který z nich představí větší lahůdku. Frankfurtským vítězem je maranellská automobilka, u té sant'agatské se totiž tajně doufalo v nástupce Gallarda, který však na IAA nedorazil. Tak třeba se ho dočkáme na jaře v Ženevě, těch verzí Gallarda je už zkrátka moc, vždyť jich je více než 30.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (0)