Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat se stále propadá

Michal Fokt
Diskuze (1)
Přestože se u italských automobilek naplno rozeběhla restrukturalizace, kýžený výsledek to stále nepřináší…

Společnost Fiat Auto zaznamenala během prvního čtvrtletí roku 2002 tržby ve výši 6 miliard eur, což představuje ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pokles o 11,2 %. Vozů Fiat, Lancia a Alfa Romeo se prodalo 518 000, což je pokles o 14,9 %, na tom má vliv zejména recese v Itálii, kde tržní podíl Fiat Auto spadl na 33,5 % (v Evropě pak na 9,3 %).

Fiat Auto zaznamenal provozní ztrátu ve výši 429 milionů eur (v prvním čtvrtletí roku 2001 to byla ztráta 16 milionů eur). Nižší prodej, vyšší náklady na výzkum a vývoj a zvýšení provizí požadované v souvislosti s prodloužením záruční doby nebyly vyrovnány nižšími výrobními náklady a rostoucí spoluprací s General Motors.

Automobilka však nadále pokračuje v realizaci programů na obnovení ziskovosti. K nejmarkantnějším krokům patří přemístění výrobního provozu Rivalta do Mirafiori. Stále častěji se také hovoří o prodeji části značky Ferrari, k této transakci se však vedení koncern unechce vyjadřovat. Probíhá pochopitelně i modelová ofenzíva v podobě modernizovaných vozů Alfa 156, Alfa 156 GTA, Fiat Ducato, Lancia Thesis a Phedra, a Fiat Ulysse. Ještě letos na podzim se dočkáme i sportovní verze Alfy 147 s přídomkem GTA a přijde i Stilo Station Wagon.

Michal Fokt
Diskuze (1)