Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Tipo slaví. Na svém kontě má 500.000 vyrobených kusů

David Bureš
Diskuze (43)
Pro Fiat je Tipo klíčovým modelem, je to jeho druhý nejžádanější globální vůz, jehož více než 70 % vyrobených kusů se prodá mimo domovskou Itálii.

Fiat se v roce 2015 vrátil k osvědčenému označení Tipo, když pomocí takhle pojmenovaného kompaktního model nahradil dřívější Bravo, respektive Lineu. Po více než třech letech na trhu má Tipo důvod k oslavám, na svém kontě už má 500.000 vyrobených exemplářů.

Pokud bychom vyrobené kusy dnešního Tipa sečetli s předchůdcem, dobereme se dokonce na více než 2,1 milionu vzniklých exemplářů. Předchozí Tipo se vyrábělo mezi lety 1988 a 1995.

Půlmiliontý kousek aktuálního Tipa vyjel z turecké továrny Bursa, kde se tento automobil vyrábí, v minulém týdnu, a to konkrétně 20. února. Jubilejní exemplář je pětidveřový hatchback v červeném laku Passion a kontrastní černou střechou, v jehož útrobách pracuje vznětový motor 1.6 MultiJet (88 kW), kombinovaný s dvouspojkovou převodovkou.

Konkrétně se jedná o novou verzi Sport, která je dostupný právě jen pro pětidveřový model. Základem je stupeň S-Design, ve srovnání s nímž se Tipo Sport liší sportovnějšími nárazníky nebo střešním spoilerem. Nechybí ani 18palcová kola, zatímco uvnitř se nachází černé čalounění kombinující látku s kůží.

Přestože se v minulosti hovořilo o tom, že Fiat na Tipu tolik nevydělává, s jeho prodejními výsledky je značka spokojena. Na domácím trhu patří Tipo mezi klíčové hráče ve svém segmentu, ve čtyřech evropských státech patří mezi nejlepší desítku. Jelikož se pak více než 70 % vyrobených exemplářů Tipa prodá mimo domovskou Itálii, je druhým nejoblíbenějším globálním modelem Fiatu.

Automobil je dostupný ve třech karosářských variantách. V roce 2015 představený sedan později doplnily i pětidveřový hatchback a kombík. Jestliže Tipo sedan je nástupce Liney, hatch nahradil Bravo. Kombi verzi tito přímí předchůdci nenabízeli.

David Bureš
Diskuze (43)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
5. 3. 2019 12:51
Krásné ódy
tak se poplácajte na ramenou a pak se podívejte na výsledky za únor v USA. Všechny značky krom RAMu meziroční pokles oproti 2/2018, už nešlape ani ten Jeep :-) >:D

Tak sme zvědav, zda to Murphyho oblíbené pikapy vytrhnou >:D >:D
Avatar - lamal
5. 3. 2019 07:48
Re: Za ty peníze
na fleet tu mas sedan s 1.6 jtd... neviem, u nas dochodcovia a ludia po produktivnom veku tvoria velku skupinu kupujucich lacnych aut... kto kupuje dacie ?? vidis ako sa predava sandero ? klientela je z odjazdenych favoritov, felicii atd to su vsetko cerstvi dochodkaci s odrastenymi detmi cerstvo... cerstve babicky dedovia
4. 3. 2019 23:13
Re: Za ty peníze
jo no presne ako hovoríš, len potom ich je ako šafranu v ČR >:D
Avatar - lamal
4. 3. 2019 16:43
Re: Za ty peníze
vacsina z tych co si kupi jednoduche tipo jazdi po dialnici 110-120 a 80% mesto alebo medzi mesto, vesnicky a tak... na toto sa kupuje 1.4 atmo...

prvy majitel moze mat auto aj 15 rokov, toto nie je zrovna auto kt si kupi dochodca na operak >:D
4. 3. 2019 15:57
Re: Články o elektromobilitě, hybridizaci, autonomní jízdě .
... no jo, já jako kovaný Fiaťák italská auta do firmy kupuju roky, ale už nám zbylo jen Ducato.... :-( příští rok chci tři nové osobáky a prostě u Fiatu si nevyberu.... Tipo je fajn ale v nižší střední chci něco trošku vymakanějšího.... a pak chci kombi střední třídy a to prostě žádná italská značka nenabízí....