Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat v letech 2005 - 2008: dvacet nových modelů

Libor Zezulka
Diskuze (35)
Fiat nechce zůstat stranou závodů v uvádění nových vozů, a proto podle neoficiálních informací uvede v letech 2005 – 2008 až 20 nových modelů.

Fiat nabral druhý dech, zavedl některá tvrdá úsporná opatření, ale také naplánoval nebývalou modelovou ofenzívu, což se pozitivně podepsalo na hospodářských výsledcích. Ve druhém čtvrtletí se ztráta automobilové části koncernu meziročně snížila z 238 na 88 milionů eur, celá skupina na rozdíl od loňské ztráty 246 milionů eur dosáhla za stejné období zisku 217 milionů euro. Čistý dluh však stále činí 23,7 miliard eur.

Modelová ofenzíva Fiatu bude podle neoficiálních informací skutečně mohutná. V letech 2005 – 2008 uvede (nebo již uvedl) Fiat podle serveru Italiaspeed až 20 nových modelů a dalších 23 modelů obdaří faceliftem. Rok 2005 zůstane zapsán v kalendáři fanouška italských vozů jako rok uvedení Fiatu Croma, Fiatu Grande Punto, Alfy Romeo 159, Alfy Romeo 159 Sportwagon, Alfy Romeo Brera, Brera Spider a nového SUV Fiat Sedici.

Jako další přijde na řadu facelift Fiatu Dobló, jež se představí v užitkovém provedení i jako SUV. Rok 2006 se ponese ve znamení výměny Fiatu Stilo za nový model vyvinutý v rekordně krátkém čase ve spolupráci s rakouskou firmou Magna Steyr. Výroba nového stila ovšem bude probíhat ve stejné továrně, v níž vzniká současný model. Druhému, mírnějšímu faceliftu se zřejmě podrobí Fiat Multipla.

Velké překvapení chystá Lancia, jež vyrukuje s novým SUV (vzejde pravděpodobně z Fiatu Sedici) a také upraveným modelem Ypsilon. V příštím roce stihne ještě Fiat vypustit do světa nové ducato a scudo, užitkovou verzi Grande Punto a faceliftovanou stradu, Alfa Romeo přidá facelift kupé GT. V roce 2007 se dočkají všichni, kteří vidí Fiat jako výrobce sympatických městských vozítek.

Na svět se podívá nové italské mini auto, jehož podoba ovšem nevzejde z konceptu Trepiúno. Dalším novým vozem bude nástupce Fiatu Palio, faceliftem obdaří automobilka modely Panda a Idea. Velký comeback čeká v roce 2007 Lancii s novou deltou, italskou ofenzívu v nižší střední třídě podpoří Alfa Romeo s novou 149, nástupcem 147. V roce 2008 Fiat nahradí novou generací MPV Multipla a Alfa Romeo konečně uvede novou vlajkovou loď, nástupce 166.

V pravidelných tříletých intervalech budou přicházet facelifty jednotlivých vozů, v roce 2008 se tedy více či méně změní současné novinky.

Libor Zezulka
Diskuze (35)