Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Explorer Sport vystihuje americkou představu o sportovním SUV (galerie, video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (27)
Ford Explorer se v aktuální generaci představil v roce 2010 a letos se představuje ostře laděná verze Sport.

Ford Expoler Sport je nejnovějším příspěvkem modrého oválu do kategorie více či méně sportovně laděných SUV. Zároveň se jedná o vrcholné provedení modelové řady Explorer, stojící v nabídce nad výbavami Limited, XLT a Explorer.

K pohonu Fordu Explorer Sport slouží přeplňovaný vidlicový šestiválec 3,5 V6 EcoBoost, který disponuje výkonem 269 kW (365 k) a točivým momentem 488 Nm.

Standardem je šestistupňová automatická převodovka ve spojení s inteligentním systémem pohonu všech kol, nabízejícím několik režimů jízdy (normální, bláto, déšť, písek, sníh a režim pro sjezd ze svahu). Každý z těchto režimů mění chování motoru, pedálu plynu, převodovky a brzd, a také nastavení stabilizačního a protiprokluzového systému.

Od méně výkonných verzí se Explorer Sport liší i vyztužením podvozku, novým nastavením elektrického posilovače řízení a lepší odezvou motoru na sešlápnutí plynového pedálu. Brzdový systém je vybaven většími kotouči s vnitřním chlazením a standardem jsou 20palcová litá kola obutá do pneumatik o rozměrech 255/55 R20.

Ford prozatím neuvádí dynamické vlastnosti Exploreru Sport, ale zveřejnil informace o spotřebě paliva. V městském provozu má sportovně laděné SUV spotřebovat 14,7 litru benzinu na 100 km a na dálnici 10,7 l na 100 km.

K identifikaci Exploreru Sport má posloužit specifické provedení masky chladiče spolu se zatmavenými světlomety a designem litých kol. Narozdíl od ostatních verzí bude k dispozici pouze v jednom ze čtyř laků karoserie - Ruby Red Metallic Clearcoat, White Platinum Metallic Tri-Coat, Tuxedo Black Metallic a Ingot Silver Metallic.

Interiér Fordu Explorer Sport nabídne černé kožené čalounění a standardem jsou mimo jiné elektricky stavitelná a vyhřívaná přední sedadla, dvouzónová klimatizace, prémiový audio systém Sony s dvanácti reproduktory, parkovací kamera a systém SYNC.

Prodej sportovně laděného SUV se má na severoamerickém trhu rozběhnout na podzim letošního roku s cenou od 40.720 amerických dolarů (zhruba 815.000 Kč). Podle Fordu představuje hlavní konkurenty pro Explorer Sport dvojice zástupců koncernu Chrysler v podobě Jeepu Grand Cherokee SRT8 a Dodge Durango R/T. Oba tyto modely rovněž splňují americkou představu o sportovním SUV a jsou poháněny osmiválci HEMI.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (27)
Avatar - Lonestarstate
27. 8. 2012 22:33
Re: explorer
Nemluvil sem v měsících :-) spíš o horizontu 5 a více let.
Avatar - Barrichello
27. 8. 2012 14:51
Re: explorer
Tak Durango pořáží suveréně i v prodejích, ale zato s Jeepem to tak lehké nemá,někdy se prodá víc grandčír, jindy explorerů.
Avatar - PeterLuk
27. 8. 2012 13:04
Re: explorer
Máš pravdu... ;-)

ináč, už som našiel porovnanie, kde Explorer porazil Durango... ;-)
[odkaz]
Avatar - Barrichello
27. 8. 2012 09:49
Re: explorer
Suburban? Snad Tahoe, Suburban je daleko větší než všichni ostatní.
Avatar - Barrichello
27. 8. 2012 09:48
Re: kdo za to asi bude jezdit...:-D
No myslím si že bych s tím problém neměl....