Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta po 100.000 kilometrech: Zlobivá elektroinstalace

Auto Tip Klassik
Diskuze (29)
Auto, které je odolné, ale zlobí drobnými elektronickými závadami. Tak se předvedl benzinový Ford Fiesta.

Časopis AutoTip zveřejnil v čísle 9/2012 výsledky dlouhodobého testu Fordu Fiesta. Malý hatchback absolvoval v redakci německého Auto Bildu tradiční porci 100.000 km, kterou zakončil umístěním v druhé polovině žebříčku testovaných aut.

Němečtí redaktoři měli při výběru motoru šťastnou ruku. Sice si stěžovali na slabý motor 1,25 l (60 kW), jenže právě on je nejprodávanější. V ČR jej volí 31 % zákazníků, přičemž dalších 65 % volí slabší provedení 1,25 se 44 kW. Zkrátka silnější čtrnácti- a šestnáctistovky Čechy nelákají.

Evropský bestseller s malým čtyřválcem není na dálnici ve své kůži a celkově nemá rád větší zátěž. I proto Auto Bild dokončil test s průměrnou spotřebou 8 l/100 km. Motor ale sloužil spolehlivě, a to se u levného auta do města počítá.

Horší to bylo s elektroinstalací. Opakovaně praskající žárovky nebo vybitý akumulátor stály Fiestu cenné body v hodnocení spolehlivosti. Přitom vybitý akumulátor nebyl ani v nejmenším chybou používání auta – až napotřetí se zjistilo, že energii vysává vadný modul hands-free.

Jinak bylo potřeba měnit jen přední brzdové destičky a kotouče, klínový řemen a olejový kroužek. V závěru testu pak vůz dostal ze záruky nový středový pás na zadním sedadle (byl zaseknutý) a držák antény (zrezivěl).

Celkových 19 bodů nestačí na víc než 47. místo z 86 aut v žebříčku a na známku 3+. Přitom nebýt praskajícího žárovek a vybíjení akumulátoru kvůli vadnému hands-free, mohla Fiesta pomýšlet na první desítku.

Související:

ford autotip bazar ford autotip bazar

Auto Tip Klassik
Diskuze (29)
5. 8. 2012 02:25
Re: elektro-ford....
Ona se Fiesta už nevyrábí v Kolíně and Rýnem? A není konstruována v Evropě?
3. 8. 2012 09:14
Re: elektro-ford....
Souhlasím. Měla jsem taky Mondeo, a tolik závad, které tam byly, se snad ani nedají spočítat! A když začala zlobit elektrika, tak to šlo pryč >:-[]
14. 5. 2012 21:48
spotreba
Ospravedlnujem sa pravopis, pisem na tablete - nic moc. Teda pohlad na interier velmi subjektivny ale vacsina nazorov je obdivna. Hlavne podsvietenie interieru je velmi prijemne. Niektorym ludom sa nepozdava tvarovanie volantu, ale podla mna je to jeden z najlepsich volantov. Ako uz bola zmienka o vybornom podvozku, mozem len potvrdit, mal som Escort a naozaj fordy maju velmi kvalitne podvozky. V kazdom pripade ford Fiesta s motorom 1,25l je vyborne auticko len si treba uvedomit na co je urcene.
14. 5. 2012 21:26
spotreba
Moja drahá lieta na fieste do práce a vozí deti
do školy. Priemerná spotreba je 6,8 l po Bratislave, takze tych 8 l je podla mna nabehanych niekde po dialnici, kde ta kratka 5 stupnova prevodovka dost toci motor. Interier je podla mna velmi vydareny a prave ten rozhodol o kupe fiesty. Samozrejme je to subjektivny pohlad ako majitel som aj zaujaty. Dnesne auta uskrtene emisnym predpisom stratili svoju dravost. Fiesta je aj s motorom 1,25 l 60kW velmi dobra volba pokial sa nejazdi vela po dialnici. V cenovej kategorii cca 9000€ to bola z hladiska vybavy jedna z najlepsich volieb.
10. 5. 2012 19:49
Re: elektro-ford....
si trotl :no: