Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford investuje do nové továrny v Thajsku 450 milionů dolarů

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Americká automobilka Ford pokračuje ve svých investicích v Thajsku. V Thajsku tak vznikne první továrna vlastněná pouze americkým koncernem Ford.

Americký koncern Ford postaví na východě Thajska v provincii Rayong novou továrnu, do které hodlá investovat 450 milionů dolarů. Továrna se bude rozkládat na ploše 750 tisíc čtverečních metrů a od roku 2012 by se v ní měl vyrábět model Focus. Předpokládaná roční kapacita činí 150 tisíc vozů, z nichž půjde 85 % na export. V továrně může vzniknout až 11 tisíc pracovních míst. V budoucnu bude továrna upravena pro výrobu širšího spektra modelů.

Nová továrna zvýší výrobní kapacity Fordu v jihovýchodní Asii o více než 50 procent. Ford již v Thajsku působí v rámci společného podniku s japonskou Mazdou. Do nového závodu tohoto společného podniku Ford v loňském roce investoval 500 milionů dolarů, čímž se výrobní kapacita podniku zvýšila 275 tisíc vozů. V Thajsku dosud automobilka Ford proinvestovala zhruba 1,5 miliardy amerických dolarů.

Investice Fordu v Thajsku je součástí rozsáhlého plánu koncernu na expanzi v rozvíjejících se ekonomikách. Mezi další země zahrnuté do plánu patří kromě Thajska také Argentina, Brazílie, Čína a Indie. Tímto plánem chce automobilka zachytit tržní potenciál těchto ekonomik.

Klíčovým regionem by měla být Asie. Jak uvádí šéf Fordu pro oblast 10 zemí z uskupení ASEAN (Sdružení států jihovýchodní Asie), předpokládá se, že v následujících pěti až sedmi letech se bude Asie podílet na růstu světového automobilového trhu ze 40 procent.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)