Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford loni prodělal 12,7 miliard dolarů

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Automobilka Ford si v minulém roce sáhla na samé dno a v dalších dvou letech plánuje obrat ve vývoji prodejů a tržeb. Minimálně do roku 2009 však zůstane v červených číslech.

Americká automobilka Ford včera oznámila, že za celý rok 2006 utrpěla ztrátu 12,7 miliard dolarů, což znamená, že na každém prodaném automobilu tratila 1 925 dolarů. Za celou historii automobilky, která existuje již 103 let, jde o nejhorší hospodářský výsledek. Loňská ztráta se přičítá výraznému poklesu poptávky po vozech s vysokou spotřebou paliva, které byly pro Ford v minulosti hlavním zdrojem zisků, a také nákladům, které společnost vynaložila na restrukturalizaci výroby (včetně plánovaného uzavření 16 továren). Dosud nejhorším výsledkem byl pro Ford rok 1992, kdy společnost utrpěla ztrátu 7,4 miliardy dolarů.

Ford předpokládá, že utrpí ztráty i v tomto a následujícím roce a do černých čísel by se měl vrátit až v roce 2009. Aby automobilka „přežila“ až do roku 2009, byla nucena půjčit si proti části svých aktiv 23,4 miliardy dolarů, které věnuje na restrukturalizaci a investice do vývoje. 38 tisíc zaměstnanců již souhlasilo s navrženým odstupným a opustilo automobilku. Ford dále počítá s propuštěním 14 tisíc úředníků. Firma chce do roku 2008 snížit celkové roční náklady oproti roku 2005 o 5 miliard dolarů. Finanční analytici jsou však skeptičtí ohledně modelů, které automobilka uvede na trh v tomto roce (např. crossover Edge nebo inovované modely Focus a Five Hundred), a nedomnívají se, že to Fordu pomůže k obratu.

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
26. 1. 2007 17:18
Re: Americké automobilky se potápějí
S tema odborama 100% pravda.
26. 1. 2007 17:17
Re: Nevsimli si trendy
Jenze oni v Amerike focusy a mondea prodavaji. V tom chyba nebude, spis v cene, ztrate image, kvalite let minulych atp.
26. 1. 2007 17:15
Re: Tezko se s tim srovnavam
...s odstupnym mas urcite pravdu, ale jsem si jistej, ze nebude pod prumernym rocnim platem, tj. 30-40 000 USD.
26. 1. 2007 11:36
Tezko se s tim srovnavam
Skoro kazdy ma nejakou tu automobilku, ktera ho bere za srdce. Pro me je to Ford, mam doma momentalne 3 (taunus turnier, scorpio cosworth, fiesta), a ani na jedno auto nedam dopustit. Takoveto zpravy me nemohou vubec potesit. Ale snazim si to vysvetlit. Pokud propustili 38tis lidi s odstupnym (nevim kolik to muze byt, ale kdyby $1000, tak je to $38mil), coz zdaleka neni ve vysi dosazene ztraty. Doufam ze se z toho nejak vyhrabou, Henry se asi otaci v hrobe. Mozna by to chtelo vymenit management, nevim. Kazdopadne drzim palce, at se to zmeni.
26. 1. 2007 11:17
DRUH NA VYMŘENÍ
Naprosto hochštaplerská manažerská rozhodnutí spolehlivě potopí jakýkoliv podnik. Připočteme-li k tomu spoléhání se na jedinou podpěrnou nohu v podobě pikapů a klasicky americkou produktivitu práce, pak se lehce může stát- že se jednoho rána Ford probudí, a zjistí že je mrtvý... Největší škoda by ovšem byla, že to může stáhnout k zemi i evropskou odnož, a to by bylo neštěstí. Právě ta jediná ještě drží vlajku tohoto kdysi slavného koncernu hodně vysoko. Věřím že se Ford z toho vyhrabe, nejdřív ale bude muset zaměstnat odpovídající personál pro vedení. A místo tučného odstupného by měl současnému managmentu zaplatit pobyt na Guantanámu... Místo toho aby se soustředil na vlastní prosperitu, stará se jako Matka Tereza o mrtvolky malých ztrátových automobilek