Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představuje novou bezpečnostní technologii, vidí za roh

Ondřej Chamilla
Diskuze (16)
Díky kameře umístěné v přední masce si mohou řidiči Fordů Galaxy a S-Max prohlédnout při výjezdu z nepřehledných ulic, co se děje za rohem.

Podle Fordu až 19% řidičů, kteří způsobili nehodu v křižovatce, nemělo dostatečný výhled. Jsou situace, kdy potřebujete vyjet z vedlejší silnice, ale nevidíte do boku kvůli překážce, my podobnou věc zažíváme denně. Právě v tu chvíli má pomoci nový bezpečností systém Fordu montovaný do modelů Galaxy a S-Max, a to kamera snímající prostor v úhlu 180 stupňů. Řidič má díky ní šanci včas vidět přijíždějící vozidlo, jízdní kolo či přicházejícího chodce.

„Všichni jsme to zažili. Nemusí jít jen o nepřehledné křižovatky, někdy může ve výhledu překážet strom nebo křoví,“ popisuje Ronny Hause, konstruktér elektronických asistenčních systémů ve Ford of Europe. „Pro někoho je problematické už dostat se z vlastní příjezdové cesty na silnici. Podobně jako zadní parkovací kamera je i přední snímání jednou z technologií, u kterých se lidé budou brzy divit, jak se bez nich mohli dosud obejít.“

Kamera se zapíná tlačítkem na palubní desce a má rozlišení jeden megapixel, přičemž její obraz se přenáší na osmipalcovou obrazovku. Abyste měli jistotu, že bude 33 mm široká kamera vždy čistá, nainstaloval Ford do přídi teleskopický ostřikovač automaticky aktivovaný při zapnutí stěračů.

Fordy S-Max a Galaxy již nabízejí několik zajímavých asistenčních systémů, třeba inteligentní omezovač rychlosti sledující dopravní značení a regulující rychlost jízdy tak, aby řidič nepřekročil omezení platné v právě projížděném úseku. Přední kameru si pak budete moci pořídit rovněž do nového SUV Edge, které přijde na evropský trh v první polovině příštího roku. Cena kamery v modelu S-max je 22.300 Kč.

Ondřej Chamilla
Diskuze (16)
Avatar - IbizaFR
30. 6. 2015 16:47
kolegyně
Tak to s tím přišli tedy opravdu brzy.
Moje kolegyně v práci vidí za roh už hóóódně dlouho i bez kamery v přední masce >:D >:D
30. 6. 2015 16:37
Re: Milí přátele aut, tyto pípátka
To je samozřejmě nesmysl. V dnešní době plných silnic, přecpaných parkovišť, plných měst, tupých řidičů atd... Jsou všechny tyhle věci vítány. Mám na autě parkovací senzory což je vymoženost o který sem si dřív mohl nechat zdát >:D a jsou mi k užitku, hlavně ty zadní protože zezadu se strašně špatně odhaduje vzdálenost a dobře zaparkovat a něco neodřít je problém a že znám takovejch lidí co různě nabourali , odřeli auta, přitom tyto vychytávky nemají.

Pokud vám to v autech vadí, tak si to vypněte a nepoužívejte :-)
Avatar - 3_diamanty
30. 6. 2015 11:33
Re: Milí přátele aut, tyto pípátka
:yes: :yes: :yes:

niektore systemy su sikovne.... a v pohode ale ak auto uz musi mat 10 kamier 4 displeje a 5 pipatok... nieco je niekde spatne.... suhlas
Avatar - HitmanPB
30. 6. 2015 11:01
Re: Milí přátele aut, tyto pípátka
Lepšie by som to nenapísal ;-) :yes:
30. 6. 2015 10:51
Re: Milí přátele aut, tyto pípátka
Jasně, pravý řidič rád riskuje, že ho nabere tramvaj, protože nějaký expert zaparkoval velkou dodávku prakticky v křižovatce a není tak vůbec vidět do silnice. Nebo s sebou vozí pomocníka, který mu může signalizovat. To je ta největší radost z řízení. Stejně tak při vyjíždění z parkovacího místa, když máš vedle sebe něco bez oken (nebo prostě není vidět). Většinou jezdím sám a lanařit chodce se mi nechce.