Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit: Je nás sedm milionů!

Vitek
Diskuze (4)
Ford vyrobil již sedm milionů užitkových vozů Transit. Kdyby se všechny exempláře zaparkovaly jeden za druhým, dosáhla by tahle souvislá řada z Londýna do Sydney a zpátky…

Ford dosáhl milníku sedmi milionů vyrobených vozů Transit. Tento užitkový model se v Evropě prodává od roku 1965 a brzy bude k dostání na 118 trzích po celém světě. Oslava významného milníku proběhla na slavnostním otevření nového montážního závodu společnosti Jiangling v Nan-Čchangu, která je strategickým partnerem Fordu pro Čínu.

Akce se zúčastnil i generální ředitel Fordu Alan Mulally. Závod Jiangling Xiaolan vznikl investicí ve výši 300 milionů USD. Prostředky vložila právě společnost Jiangling, která vyrábí automobily značek JMC a Ford pro rostoucí čínský trh.

„Ford Transit hraje důležitou roli v životech milionů lidí,“ řekl Mulally. „Lidé z celého světa spoléhají na Transity při nejrůznějších úkolech od dopravy dělníků na stavbu přes doručování důležitých zásilek až po rychlou přepravu pacientů do nemocnice.“

Transit přišel na svět ve stejném roce, kdy člověk poprvé vystoupil do kosmu, a okamžitě začal sklízet úspěchy. Od té doby Ford vyvinul plejádu variant od rozvážkových dodávek přes sklápěče až po unikátní speciály, jako byl třeba Supervan s motorem Cosworth V8.

Výroba Transitu neustále zrychlovala. Zatímco první milion byl překonán v roce 1976, další milionové milníky padly v letech 1985, 1994, 2000, 2005 a 2010. Nový Transit s nosností do dvou tun vstoupí na evropský trh na jaře 2014 a stane se největším modelem inovované řady Transit. Jejími dalšími představiteli jsou Transit Custom, Transit Connect a Transit Courier.

Transit uvedl do sektoru užitkových automobilů celou řadu inovací: boční dveře, halogenové světlomety, radiální pneumatiky, vznětové motory s přímým vstřikováním, bezpečnostní zámky, sériově montované ABS…

Výroba Transitu se poprvé vydala mimo Evropu v roce 1997, kdy byly uvedeny do provozu závody v čínském Nan-Čchangu a vietnamském Hai Duongu. Nová továrna Jiangling Xiaolan více než zdvojnásobí roční objem výroby JMC, z dnešních 245 000 na 545 000 automobilů. Třicetiprocentním vlastníkem firmy JMC je právě Ford.

Od poloviny příštího roku se začne Ford Transit vyrábět a prodávat také v Severní Americe, výrobu zajistí továrna v Kansas City. Celosvětově chce firma nejpozději v roce 2016 prodávat 400 000 exemplářů ročně.

Ford plánuje prodávat od roku 2016 více než 400 000 Transitů ročně. Průměrně by to znamenalo jeden prodaný vůz každých 80 sekund. V Evropě bude od poloviny příštího roku nabízet kompletně obměněnou řadu čtyř modelů Transit. Vedle Transitu (nosnost až 2000 kg) a Transitu Custom (1000 kg) to bude Transit Connect s užitečným zatížením 550 až 1000 kg a kompaktní nový Transit Courier s nosností 660 kg.

Velmi dobře si Ford Transit vede také v České republice, kde je už třiadvacátým rokem nejprodávanější dodávkou na trhu.

Vitek
Diskuze (4)
21. 6. 2013 08:58
Re: Je nás sedm miliónů!
tak před 12 lety nebyla takova antikorozni ochrana...kor u dodavek...ty rezly vsechny :-)
Avatar - Ozzman
20. 6. 2013 20:22
Re: Je nás sedm miliónů!
Tak to já krom koroze jinak spokojenost :-) jezdí dobře, nebo dobře.. jezdí a slouží :-) Autu je 12 let
Avatar - 4hill
20. 6. 2013 20:11
Re: Je nás sedm miliónů!
Nezbývá než souhlasit..Po roce užívání je vůz orezlý,odpadávají plastové vnější lišty,koberce prošoupané až na plech a motor je i přes pravidelný servis víc a víc línější..Nato jakou z něj dělaj ikonu dodávek... :-!
Avatar - Ozzman
20. 6. 2013 19:11
Je nás sedm miliónů!
A všichni rezavíme! >:-[]