Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie zakázala prodej Mercedesů, kvůli chladivu

David Bureš
Diskuze (45)
Na francouzském trhu se nesmí prodávat čtyři modely značky Mercedes-Benz. Automobilka se obává, že zákaz ovlivní její globální prodeje.

Mercedes-Benz se kvůli používání starého klimatizačního chladiva R134a potýká s problémy. Ve Francii totiž byla zakázána registrace nových Mercedesů vyrobených po 12. červnu, které používají v Evropské unii zakázané chladivo.

Na francouzském trhu tak v současnosti není možné registrovat čtyři modely s trojcípou hvězdou ve znaku – třídu A, třídu B, CLA a SL. Automobilka přiznává, že nemá jasnou představu, jaký je důvod zákazu prodeje, její vedení však jedná s příslušnými orgány, aby byla situace vyřešena co nejdříve.

Kvůli tomuto zákazu mohou Mercedesu letos klesnout prodeje, a to až o dvě procenta, což má odpovídat asi 29.000 vozům. Prodej navíc může být přerušen i v jiných státech unie.

Chladivo R134a se v EU od konce roku 2012 v nově homologovaných vozech nesmí používat, německý Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) však Mercedesu udělil výjimku. Stuttgartský výrobce tak R134a používá i nadále.

Evropská komise v současnosti vyšetřuje udělenou výjimku, zda odpovídá směrnicím unie o chladivech do klimatizací. Pokud se zjistí, že směrnice není dodržována, může Brusel podniknout nezbytný zásah proti Německu, tvrdí mluvčí evropské komise Carlo Corrazza. Ten rovněž říká, že komise musí zajistit, aby zákony EU byly jednotně dodržovány.

Německé ministerstvo dopravy již napsalo úředníkům EU dopis, ve kterém žádá povolení používání R134a automobilkou Mercedes do té doby, než budou dokončeny další jeho testy,

Mercedes-Benz odmítá používat povolené chladivo R1234yf kvůli obavám o jeho bezpečnost. Německý výrobce v rámci vlastního nárazového testu totiž loni zjistil, že toto chladivo je hořlavé a navíc se chová jako kyselina. Jiné automobilky ale o tomto chladivu, které má být k životnímu prostřední výrazně šetrnější než R134a, tvrdí, že bezpečné je.

David Bureš
Diskuze (45)
Avatar - Hittman
12. 7. 2013 20:34
Re: EU
Ne, čekám, že EU nebude házet klacky podnohy, už chápeš? :no:
Avatar - Hammunasakra
12. 7. 2013 18:02
Re: EU
Když vono nám asi nezbude než hlídat emise jak u těch aut tak u těch lodí
12. 7. 2013 15:51
Re: EU
aha takze jako cekas ze diky EU by jako měli lidi mit na nova auta jo? no pokud nemakaj, tak na nova auta holt mit nebudou, a ze je pulka evropy lina je proste fakt :-!
Avatar - Hittman
12. 7. 2013 14:59
Re: Já bych zakázal prodej Francozských aut po celém Světě
Němci by zas měli zakázat franc. auta, že jsou životu nebezpečná ;-)
Avatar - Hittman
12. 7. 2013 14:58
Re: EU
Díky jednotné USB nabíječce se lidi nenají a peníze na nová auta mít také nebudou, takže to považuji za úplnou banalitu vzhledem k tomu, co EU podělá a kolik nás to stojí >:-[]