Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie zvýší svůj podíl v Renaultu

David Bureš
Diskuze (18)
Rozhodnutí francouzské vlády překvapilo jak samotné vedení Renaultu, tak jeho aliančního partnera Nissan.

Francouzská vláda v současnosti drží 15procentní podíl v automobilce Renault, v blízké době však chce svůj podíl zvýšit na hodnotu 19,7 %. Tímto krokem si chce Francie zachovat vliv v této společnosti.

Na nákup potřebných akcií Francie utratí na 1,2 miliardy eur (v přepočtu asi 32,8 miliardy korun). Většinu potřebných akcií již vláda koupila, výsledkem nákupů bude zvýšení hlasovacích práv ve společnosti na 23,2 procenta.

Vláda tvrdí, že zvýšení podílu v Renaultu je jen dočasné. Svůj podíl zase sníží po výroční valné hromadě naplánované na 30. dubna.

Právě kvůli valné hromadě francouzská vláda akcie nakoupila. Ve Francii byl totiž loni schválen zákon, který přiznává dvojnásobné hlasovací právo akcionářům držícím akcie na své jméno a déle než dva roky. Díky tomu má vláda a další dlouhodobí investoři větší vliv na danou společnost. Na výročních valných hromadách je však možné systém změnit na princip jedna akcie – jeden hlas. Tomu však chce vláda na dubnové valné hromadě zabránit, aby svůj vliv v Renaultu neztratila.

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron uvedl, že koupě akcií odráží odhodlání francouzské vlády využít dostupných prostředků k tomu, aby prosadila v automobilce progresivní a dlouhodobý styl řízení, který udrží zaměstnanost a umožní firmě dále růst. Podobný krok vláda chystá také ve firmách EDF a GDF Suez.

Samotné vedení Renaultu ale rozhodnutí francouzské vlády překvapilo. „Je to hodně nečekaný krok. Nissan nedostal vůbec žádné varování,“ řekl agentuře Reuters jeden z vysoce postavených manažerů značky, který si nepřál být jmenován.

Také analytici hodnotí tento krok jako nečekaný a kritizují jej. Analytik George Galliers dokonce tvrdí, že Renault byl zneužit pro politické hrátky a zvýšení vládního podílu jde zcela proti přáním samotné automobilky.

Rozhodnutí vlády totiž může zkomplikovat spolupráci mezi Renaultem a Nissanem. Zatímco Renault drží 43,4procentní hlasovací práva v Nissanu, Nissan má jen 15procentní podíl v Renaultu, bez hlasovacích práv. Kvůli novému francouzskému zákonu bude mít Renault větší rozhodovací vliv na Nissan, aniž by ten měl větší vliv na svého partnera. Podle zákulisních informací se přitom vedení japonské značky již dnes nelíbí malý vliv na Renault.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - speedfred
11. 4. 2015 07:45
Re: Kupředu, levá
Zúfalý som bol z nemeckej kvality. No ,zaujímalo by ma s čím jazdíš teraz ty.
11. 4. 2015 00:08
Re: Tak moc nečekané
Tak to vysvětli Evropské lidové straně, že UMP jsou socani. Zavolej někomu z CDU, ať je v EP vyloučí ze své frakce.
Avatar - white label
10. 4. 2015 23:52
Re: Tak moc nečekané
To, že si někdo dá do názvu nějaký pravicově orientovaný název strany, nebo se snaží před volbami pravicově prezentovat, ještě zdaleka neznamená, že bude po volbách chovat pravicově. A není to jen o "pravicovosti"...
Byla snad Hitlerova strana (NSDAP) demokratická, když to měla přímo v názvu?
Nebo, byla vládní politika v bývalé NDR (DDR) opravdu demokratická (viz berlínská zeď atd.), když to byl tehdy její dominantní přívlastek? Byla demokratičtější, než ta část Německa s pouze "spolkovým" přívlastkem.
Stačí si vzpomenout na 40 let naší totality, kdy měli členové neomezené vlády jedné strany neustále plnou hubu demokracie a demokratické společnosti.
Takže není dobré věřit všemu, co o sobě někdo tvrdí... a politikům a jejich stranám zvlášť. Podstatné je, co kdo dělá, ne to co o sobě říká, nebo jak se jmenuje.
10. 4. 2015 23:01
Re: Tak moc nečekané
ono ide o celkovu hranicu vnimania. Vo FR je mozno ultrapravica ako u nas lavica :-)
Avatar - maros
10. 4. 2015 16:08
Re: Kupředu, levá
Tak samozřejmě, je jasné, že se pár zoufalců najde. To nerozporuji. Ale obecně to budou mít těžké. Prodejnost těch jejich předražených a nekvalitních popelnic půjde jenom dolů.