Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Číňané už mají kopii Lamborghini Urus. Italskému SUV ale může jen tiše závidět

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Automobilka Huansu Auto začne co nevidět prodávat první SUV z řady X-Series. Čínská novinka svými tvary až nápadně připomíná sportovně-užitkový vůz Lamba.

O Lamborghini Urus již bylo napsáno mnohé, vždyť se taky příznivci značky na první novodobé SUV načekali. Čtyřlitrový vidlicový osmiválec poskytuje výkon 484 kW a 850 N.m, což přináší zrychlení z klidu na stovku za 3,59 sekundy a maximální rychlost až 305 km/h. Pozornost si automobil získal nejen díky působivým technickým specifikacím, ale i agresivnímu vzezření.

Na přiložených fotografiích ovšem není Urus, byť je mu tento čínský projekt hodně podobný. Ve skutečnosti jde o SUV společnosti Huansu Auto, které se bude vyrábět v Číně pod křídly společnosti Beiqi Yinxiang Automobile a základ poskytne platforma SUV BIAC.

Aby toho nebylo málo, v Číně řadu svých SUV označují jako X-Series (že vám to něco připomíná?). Design je však jediné, co Urus a čínské SUV pojí. Auto disponuje rozvorem 2815 mm, což je ve srovnání s 3002 mm Urusu podstatně méně. Huansu Auto připraví pro své zákazníky pěti- a sedmimístné provedení, zatímco Urus pojme jen čtyři cestující. Ani po výkonové stránce nepůjde o rovnocenné soupeře. Čínské SUV dostane přeplňovaný dvoulitr s výkonem 145 kW, což je síla výrazně menší než v případě italského vzoru.

Tvůrci navíc uvádí překvapivou informaci, že vozy X-Series neuvidíme v centrech velkých měst, jakými jsou Peking nebo Šanghaj. Naopak auta míří do menších obcí, první kousky v nich půjde potkat od 6. června letošního roku, kdy oficiálně zamíří do prodeje.

A cena? Ta logicky hraje ve prospěch čínského výrobku. Ceník automobilu by měl začínat někde mezi 300 a 500 tisíci českými korunami. Jen připomeňme, že za Urus si Lamborghini žádá 4,39 milionu korun. Ročně chtějí Italové vyprodukovat 3500 exemplářů, v průběhu příštího roku mají rozšířit paletu plug-in hybridním pohonem.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)