Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai zahájil v Brazílii výstavbu své sedmé zahraniční továrny

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Hyundai chce do konce roku 2013 vystřídat Ford na pozici čtvrtého největšího hráče na brazilském trhu.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor v jihovýchodní Brazílii slavnostně zahájila výstavbu své sedmé zahraniční továrny. Hodlá tak posílit svou pozici na rychle rostoucím brazilském trhu.

Výstavba továrny bude stát 600 milionů dolarů (10,7 miliardy Kč). Závod by měl zahájit provoz ve druhé polovině příštího roku a jeho výrobní kapacita by měla časem dosáhnout 150.000 vozů ročně.

Automobilka Hyundai plán na výstavbu brazilské továrny začátkem roku 2009 pozastavila kvůli hospodářské recesi. Později však oznámila, že se ke svému záměru vrací. Továrna bude prvním závodem Hyundai v Latinské Americe.

Firma uvedla, že do konce roku 2013 chce vystřídat amerického konkurenta Ford Motor na pozici čtvrtého největšího hráče na brazilském trhu. "V roce 2010 jsme bez továrny kontrolovali tři procenta trhu. S místní produkcí podíl stoupne na deset procent, takže předběhneme Ford," řekl jeden z představitelů podniku. Hyundai letos hodlá zvýšit prodej v Brazílii o více než 16 procent na 93.000 vozů. V roce 2013 by měl prodej dosáhnout 300.000 vozů.

Brazílie je největší ekonomikou v Latinské Americe a představuje významný trh pro řadu předních automobilek, například pro italskou společnost Fiat či německou firmu Volkswagen. "Brazílie se stává jednou z největších ekonomických mocností díky stabilnímu hospodářskému růstu a přílivu zahraničních investic," upozornila automobilka Hyundai.

Expanzi na brazilském trhu plánuje rovněž čínská automobilka Chery Automobile. V roce 2013 hodlá v Brazílii otevřít továrnu, do jejíž výstavby investuje 400 milionů dolarů. Do té doby chce získat tříprocentní podíl na trhu.

Hyundai tvoří společně s dceřinou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Hyundai loni dosáhla rekordního čistého zisku i prodeje automobilů. Čistý zisk stoupl o více než tři čtvrtiny na 5,27 bilionu wonů (zhruba 83 miliard Kč) a prodej aut se zvýšil o 16 procent na 3,61 milionu vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)