Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti QX50: Čím je jeho motor tak revoluční?

Tomáš Dusil
Diskuze (19)
Druhá generace luxusního crossoveru japonské značky Infiniti přináší nejen jinou koncepci než předchůdce, ale současně také revolučně řešený přeplňovaný zážehový motor. Co je na něm tak výjimečného?

Původní QX50 technicky vycházela ze sedanu G37. To znamenalo koncepci s podélně uloženým motorem vpředu a primárně poháněnou zadní nápravou. Vše se zlevňuje, a protože klasická koncepce je výrobně nákladnější než řešení s motorem uloženým vpředu napříč, přichází druhá generace QX50 s radikálním obratem. Pod dynamickými tvary novinky se ukrývá podlahová plošina pro příčnou zástavbu hnacího řetězce. Zda se jedná o známou modulární platformu Nissan-Renault (Infiniti je prémiovou značkou Nissanu) či o něco jiného tisková zpráva nespecifikuje. Pouze uvádí, že tuhost skeletu v krutu se oproti předchozí generaci zvýšila o 23 procent.

Kompresní poměr kontra účinnost

Infiniti QX50 druhé generace na první pohled působí jako další nové auto této třídy, kterých je dnes celá řada. Jenže takto jej hned „odstřelit“ by byla víc než chyba. Pod kapotou vozu se totiž ukrývá napříč uložený motor, jaký ještě nikdy žádný automobilový výrobce sériově nenabídl. Pod jeho označením VC-Turbo se ukrývá historicky první přeplňovaný zážehový motor s proměnným kompresním poměrem. Ten se pohybuje v rozmezí od 8,0:1 po 14,0:1. Zatímco nejnižší hodnotu dnešní přeplňované motory překonávají zcela běžně, té druhé dosahuje u zážehového motoru pouze Mazda SkyActiv-G, která ale nemá přeplňování.

Předně co to vlastně je kompresní poměr? Jedná se o poměr objemu nasáté směsi a směsi stlačené nebo jinak vyjádřeno, poměr zdvihového objemu válce motoru vůči objemu spalovacího prostoru.

Volba kompresního poměru u spalovacího agregátu obecně odráží požadavek na jeho použití. Zvýšení kompresního poměru u zážehového motoru vede k jeho lepší termodynamické účinnosti, avšak současně tím mírně klesá jeho mechanická účinnost. Tento pokles lze však kompenzovat vhodnou konstrukcí pístů, ojnic či ložisek. V režimu částečného zatížení vykazuje motor s vysokým kompresním poměrem velmi dobrou ekonomičnost provozu. Vysoký kompresní poměr také znamená dosažení solidního měrného výkonu, což ale doprovází vysoká spotřeba v režimu vysokého zatížení. A dále je zde otázka vzniku samozápalů, které se s růstem kompresního poměru obecně pojí. Infiniti dále uvádí jako nevýhodu zvýšení množství emisí ve výfukových plynech, které se však pojí se spotřebou paliva, takže toto připadá v úvahu zejména v režimu vysokého zatížení motoru.

Naproti tomu nízký kompresní poměr nemá nijak velké nároky na oktanové číslo benzínu. Takový motor je vhodný pro vysokou zátěž, avšak při nízkém zatížení vykazuje vysokou spotřebu paliva.

Více cest ke stejnému cíli

Způsobů jakými lze dosáhnout proměnného kompresního poměru u spalovacího motoru je přirozeně hned několik, přičemž řada výrobců motorů dokázala od 90. let takový agregát představit. Bohužel žádný z těchto motorů (zabývaly se jimi značky Saab, PSA, Ford, Mercedes-Benz či Lotus) dosud neopustil stádium prototypu.

Společnost Infiniti je tak se svým motorem VC-Turbo doslova pionýrem v daném oboru. Japonci si od nové technologie slibují zvýšení termodynamické účinnosti a samozřejmě také výkonu motoru na pozadí snížení spotřeby paliva a tedy i emisí.

Z možných konstrukčních řešení zvolili japonští inženýři koncepci takzvaného víceprvkového klikového mechanismu. Ojnice motoru tady nejsou spojeny přímo s klikovým hřídelem, ale otočně prostřednictvím čepu s jedním z vrcholů pomocného propojovacího členu tvaru lichoběžníku. Jeho středem prochází klikový hřídel, zatímco druhý z vrcholů je otočně propojený s jakousi pomocnou ojnicí označenou jako „rameno C“. Spodní oko pomocné ojnice (rameno C) je propojeno s pomocným takzvaným řídicím hřídelem, který se nachází pod klikovým hřídelem v místě, kde je u některých motorů uložen modul s vyvažovacími hřídeli. Pomocný „řídicí“ hřídel je propojen excentrickým ramenem (Infiniti mu říká ACTR rameno) s elektromotorickým ovladačem (ACTR) s redukčním převodem.

Rozhodují zatížení a otáčky

Jak to celé pracuje? Natáčením elektromotoru ACTR s redukčním převodem ve směru nebo proti směru hodinových ručiček, dochází současně k natáčení celého hlavního a pomocného klikového mechanismu a tím se mění kompresní poměr. Pokud se elektromotor ACTR točí po směru hodinových ručiček, natáčí se propojovací člen tvaru lichoběžníku, s nímž jsou propojeny excentricky obě ojnice proti směru hodinových ručiček, čímž se píst pohybuje od horní úvrati do dolní. Tím dochází ke zvětšování objemu kompresního prostoru, čímž je snižován kompresní poměr. Naopak při natáčení elektromotoru ACTR proti směru hodinových ručiček, dochází ke zvedání pístu (přesněji k jeho pohybu od dolní úvrati k horní úvrati), čímž se objem kompresního prostoru zmenšuje a tudíž dochází ke zvyšování kompresního poměru. Změna komprese se u motoru děje na základě dvou hlavních vstupních veličin, a sice zatížení motoru dané mírou sešlápnutí pedálu akcelerace a dále aktuálních otáček motoru.

Motor VC-Turbo dále nabízí všechny moderní technické vymoženosti, vídané na současných zážehových spalovacích motorech. Od proměnného časování sání s elektromechanickým přesuvníkem, přes variabilní časování výfuku elektrohydraulickým přesuvníkem až po turbodmychadlo s elektromotoricky ovládaným obtokem turbíny či olejové čerpadlo s proměnným výkonem. Novinkou je u motoru Infiniti kombinace přímého (DFI) a nepřímého (MPI) vstřikování benzínu. Jejich jednotlivá případně společná činnost opět závisí na zatížení motoru a současně jeho otáčkách. Pouze při velmi nízkých otáčkách a dále při středních otáčkách a vysokém zatížení se ke slovu dostává pouze přímé vstřikování benzínu DFI. Od středních po vysoké otáčky motoru při současně nižším zatížení se uplatňují současně oba systémy vstřikování, stejně jako při velmi vysokých otáčkách a vysokém zatížení.

Bohužel informace od Infiniti v souvislosti s motorem VC-Turbo nikterak nespecifikuje činnost turbodmychadla. Je jasné, že vysoký kompresní poměr se musí pojit současně s jeho odpojením (přemostěním). Naproti tomu nízký kompresní poměr dovoluje zvýšit plnicí tlak turbodmychadla a tedy i jeho otáčky na vyšší hodnoty, než na jaké jsme dnes běžně zvyklý u moderních motorů bez proměnného kompresního poměru. Nízký kompresní poměr tady vede k dosažení vysokého výkonu, zatímco vysoký kompresní poměr má přinášet vyšší účinnost a tedy snížit spotřebu paliva.

Zbývá dodat, že motor VC-Turbo se vyznačuje vrtáním 84 mm a zdvihem pístů 90,1 mm při kompresním poměru 14:1, respektive 88,9 mm při kompresním poměru 8:1. Nejvyšší výkon motoru činí 200 kW při 5600 otáčkách za minutu. Maximum točivého momentu je 380 N.m při 4400 otáčkách za minutu. V QX50 se motor pojí pouze se samočinnou převodovkou s plynulou změnou převodu XTronic . Verze s pohonem všech kol zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy, verze s poháněnou přední nápravou to zvládne za 6,7 sekundy. Maximální rychlost činí 230 km/h. V everzi s pohonem předních kol udává výrobce kombinovanou spotřebu paliva 8,71 litru na 100 km, s pohonem všech kol pak 9,05 litrů na 100 km.

Video se připravuje ...
Tomáš Dusil
Diskuze (19)
Avatar - pelikoš
27. 11. 2017 14:56
Re: mrtvola
ještě rakousko a polsko, problém u nás byl v tom, že to zastupoval nějaký prodejce, ne přímo nissan (infiniti)
Avatar - pelikoš
27. 11. 2017 14:55
Re: složitá je cesta k dieselu
vítěz tlatého ventilku...
Avatar - twistedTSD
27. 11. 2017 09:29
Re: mrtvola
Toho, pro nějž svět nekončí hranicemi našeho ostrůvku deviace?
Koupit si ho klidně můžeš třeba v Německu.
Avatar - Ada je zase tady
26. 11. 2017 23:38
složitá je cesta k dieselu
proč to dělat složitě, když je možné si koupit auto s motorem TDI >:D
Avatar - Ada je zase tady
26. 11. 2017 23:35
Re: Revoluce?
Zvlášť když to pochází od šikmookého rendlíku. :no: