Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco odhaluje nové Daily Electric

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Premiéra Iveco Daily v jeho nejnovější podobě se odehrála v loňském roce a nyní na konvenční verze navazuje čistě elektřinou poháněné provedení.

Iveco Daily se v nové generaci pyšní titulem International Van of the Year 2015. Vedle tradičních verzí s pohonem zadních kol je k dispozici i v provedení s pohonem všech kol a neméně zajímavé je i provedení s osmistupňovou automatickou převodovkou Hi-matic.

Nejnovějším příspěvkem do široké palety verzí tohoto nejmenšího zástupce značky Iveco se má stát provedení Daily Electric, které se představilo na veletrhu Ecomondo pořádaném v italském Rimini od 3. do 6. listopadu letošního roku a zaměřeném na obnovitelné zdroje energie, odpady a životní prostředí.

Ve srovnání s předchozím provedení má novinka vynikat nižší hmotnosti elektrických zařízení a životností baterií prodlouženou až o 20 procent. Dále má k přednostem patřit zvýšení užitečné hmotnosti zhruba o 100 kg a skutečnost, že baterie jsou stoprocentně recyklovatelné.

Prozatím Iveco neuvádí výkon elektromotoru nového Daily Electric a jen připomíná, že předchozí provedení bylo nabízeno ve dvou verzích. První z nich měla nominální výkon 30 kW a největší 60 kW, zatímco u druhé se jednalo o 40 kW, resp. 80 kW.

Dojezd těchto verzí předchozí generace Daily Electric se měl pohybovat v rozmezí 90 až 130 km. V případě nové generace svého elektromobilu uvádí Iveco, že má být schopen na jedno nabití ujet až 280 km dle evropského standardu NEDC. Při využití rychlonabíječky se pak na baterie na plnou kapacitu dobijí během dvou hodin.

Nové Iveco Daily Electric nabízí řidiči možnost volby jednoho ze dvou jízdních režimů. První z této dvojice je pojmenován Eco a omezuje točivý moment motoru, aby minimalizoval spotřebu energie, ale zároveň neomezuje maximální rychlost vozu. Druhým režimem je Power, který umožňuje využití maximálního výkonu elektromotoru.

Řidič má mít v novém Daily Electric i možnost volby režimu brzdění s ohledem na stav vozovky a aktuální dopravní situaci nebo spotřebu energie. Standardem pro novinku je pak i akustický výstražný systém, který je automaticky aktivován při rychlostech do 30 km/h a slouží k upozornění chodců na pohybující se elektromobil.

Interiér Iveco Daily Electric má posádce poskytovat stejný a v případě hladiny hluku i lepší komfort. Součástí výbavy je odnímatelný tablet se 7-palcovou obrazovkou a navigační systém TomTom.

Novinka poháněna čistě elektřinou bude k dispozici jako kabina s podvozkem pro montáž nástaveb a samozřejmostí bude i dodávkové provedení s podobně širokou nabídkou verzí jako konvenční provedení, což znamená, že nabídne objem nákladového prostoru až 19,6 m3.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Barry Lyndon
6. 11. 2015 13:40
pro určité účely je to super a zasloužilo by si to určitá zv
ovšem ne dotace! Ale např. umožnit vjezd do pěších zón a podobně (a vypráskat odtamtud dieselové smradláky)