Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se cestuje v pěti: Jeden musí z kola ven!

Auto Tip Klassik
Diskuze (51)
V Auto Tipu 9/13 právě vychází: Plná zátěž v moderním automobilu - jak to funguje? Zjistili jsme, že dost těžko. Přesně jak jsme předpokládali. Dnešní auta totiž rostou jenom navenek, uvnitř to bývá přesně naopak.

Ještě kousek, zatlačit, sklonit hlavu, natočit ramena. Uff a už sedíme. Snad to všichni přežijí ve zdraví, namačkaní a zkroucení jsou tedy pěkně. Vyzkoušeli jsme, zda se do moderních pětimístných aut skutečně vejde pět dospělých, jak výrobci deklarují, nebo dopadnou podobně jako v kombi Mercedes-Benz C.

Dopředu jsme posadili dva urostlé pořízky, dozadu další tři. Každý z nich měl průměrně 85 kg a s sebou patnáctikilový příruční kufřík. A celá tato sestava musela přejet strmou výjezdovou rampu z našich podzemních garáží s výrazným zlomem.

To se ukázalo být pro mercedes příliš – na zlomu hlasitě zavadil spodkem. Testovací zatížení mu dále snížilo světlou výšku, která ani předtím nebyla nic moc. A figuranti vystoupili ze zadní sedačky jakoby vyžehlení. Dozadu se totiž ani tak neposadili, jako tam spíš byli zarovnáni. To by nevadilo, kdyby kombi střední třídy Mercedes-Benz C nebylo deklarováno jako pětimístné a vybaveno pěti bezpečnostními pásy. Takže by takový test mělo teoreticky zvládnout.

Je mercedes výjimkou, nebo součástí pravidla? Jsou vůbec moderní auta pro pět dospělých chlapů? Počítá se vlastně s jejich zavazadly? Jak jde dohromady užitečná hmotnost s jízdními výkony, spotřebou, komfortem a bezpečností? Ve snaze odpovědět na tyto otázky jsme prověřili deset zástupců různých tříd od malého Fordu Fiesta až po obří Seat Alhambra. A byli ohromeni.

Zatímco mnohým modelům nedělalo v nedávné minulosti větší potíže dozadu pohodlně usadit dospělé trio a do zavazadelníku jejich bagáž třeba na dovolenou, dnes je něco podobného pro řadu z nich obtížný, ba téměř neřešitelný oříšek. A selhávají i zdánliví favorité včetně ambiciózních kombi, bez ohledu na vnější rozměry, které většinou stále rostou, aniž by to ovšem bylo znát na vnitřním prostoru. To ale není jediný problém - auta jsou kvůli bezpečnosti také stále těžší, jenže celkovou hmotnost nelze zvyšovat donekonečna, takže klesá užitečná. Zatímco ještě nedávno i menší auto běžně uvezlo 600 kilogramů, dnes to bývá spíš tak o třetinu méně. Velmi malou užitečnou hmotností, mnohdy i pod 400 kg, někdy šokují i velká kombi, přičemž s každou položkou příplatkové výbavy tato hodnota ještě dále klesá.

Kvůli ochraně cestujících bytní také sloupky karoserií i dveřní výplně, rovněž ubírajíce prostor pro lidi uvnitř. Nároky na nižší spotřebu zase řeší aerodynamika. Kvůli ní se snižují střechy a zaoblují boky, navíc jsou auta pořád níže a pak se na výjezdu z podzemní garáže opět ozve zlověstné zaškrábání.

JAK JSME TESTOVALI

Zda autu opravdu nedělá problém odvézt pět dospělých mužů a jejich zavazadla, jsme zkoumali v sedmi disciplínách.

V druhé řadě sedadel jsme zkoušeli posaz, tedy zda všichni tři dospělí sedí skutečně v jedné řadě, nemusí se nepohodlně kroutit a mají bezpečně opřená ramena. Dále jsme prověřili výšku a polohu hlavových opěrek, vedení a zámky bezpečnostních pásů plus prostor pro nohy vzadu.

Požadované minimální zatížení sestávalo z pěti osob o průměrné váze 85 kg a stejného počtu patnáctikilogramových kufrů – dohromady přesně 500 kg. Současně jsme spočítali rezervy v užitečné hmotnosti pro případnou nadváhu některých cestujících či zavazadel.

Pro posouzení rozdílu ve spotřebě jsme s každým automobilem objeli obvyklou testovací trasu (město, okresky plus rychlá dálnice) dvakrát, nejdříve nalehko, pak s plnou zátěží.

Jízdní výkony jsme rovněž porovnávali se zátěží i bez ní a vypočítali procentuální rozdíly mezi pružným zrychlením 60-100 a 80-120 km na čtvrtý, pátý a šestý rychlostní stupeň.

Jízdní vlastnosti jsme zkoušeli rovněž se zátěží i bez ní, především vyhýbací manévr a zároveň vliv přejíždění nerovností na jízdní komfort.

Zkoušku brzd jsme provedli ze dvou rychlostí – 100 a 130 km/h až do úplného zastavení.

V kapitole pérování jsme zkoumali, zda i se zátěží zbývá dostatek světlé výšky například k přejetí rampy v parkovacím domě.

BMW 520d: Uprostřed? Těžko...

Posaz: Kombi vyšší střední třídy, na vnitřním prostoru to ale není znát, zejména vzadu. V úrovni ramen je těsno, prostřední cestující vzadu se musí smířit s posazem na zvýšeném tvrdém polštáři a zámky bezpečnostních pásů ho tlačí do zadku. Zatížení: Pět dospělých po 85 kg, každý s patnáctikilogramovým kufrem, a užitečné zatížení (502 kg) je téměř vyčerpáno – zbývají jen 2 kg. Spotřeba: Testovanou spotřebu 6,7 l na 100 km zvýšilo plné zatížení jen na 7,4 l – velmi dobré.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

BMW 530d GT: Moc toho neuveze

Posaz: Třetí místo vzadu je tvrdé, úzké a bez jakékoliv boční opory. Chybí i použitelná hlavová opěrka. Takže cestujte raději ve čtyřech. Zatížení: Žádný stěhovák. Do našeho teoretického měřítka schází šest kilogramů, takže pátý kufr musí bohužel zůstat venku. Spotřeba: I přes spoustu svalů pod kapotou je zatížení znát. Zvýšilo spotřebu o 1,1 l na 100 km.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

Ford B-Max 1.6 TDCi: Ještě dost nevyrostl

Posaz: Vysoké MPV hýří místem pro hlavu, jenže na šířku se ho příliš nedostává. Ani jeden ze tří vedle sebe usazených testmanů vzadu si nenašel pohodlí a bezpečné to rovněž moc nebylo. Zatížení: Když si všech pět navíc vezme sebou bagáž, tak B-Max spolehlivě přetíží. Užitečné zatížení je na rodinné auto příliš malé. Spotřeba: Z původních 5,4 l na 100 km udělalo plné zatížení 6,5 litru. To je v pořádku.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost: Kolem a kolem natěsno

Posaz: Hlava zaražená do stropu, na šířku se místa nedostává, místo pro lokty nezbývá žádné. Jak se dalo předpokládat, tak do malého auta se pět dospělých prostě nevejde. Zatížení: A stejně by je fiesta nepobrala – do kýženého půltunového limitu chybí 57 kg, takže by čtyři kufry musely zůstat doma. Spotřeba: Spotřeba s malým přeplňovaným tříválcem naopak vyrostla snesitelně – z 5,7 na 6,4 l na 100 km.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

Honda CR-V i-DTEC: Místa pro pět dost!

Posaz: Velké SUV ušetřilo cenné milimetry na síle dveřních výplní a dalo si záležet na jejich tvarování, takže se dozadu rázem vešli tři dospělí. A díky ploché podlaze se jim také velmi pohodlně nastupovalo. Zatížení: Solidní užitečná hmotnost 518 kg znamená, že honda s 18kg rezervou odveze celý testovací náklad lidí i kufrů. Spotřeba: Práce se velký diesel nebojí a ke spotřebě zátěž přihodila jen férových 0,9 l na 100 km navíc.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

Mercedes-Benz A 180: Nedostává se místa

Posaz: Už na první pohled není ve druhé řadě pro třetího místo. Pohodlnému a bezpečnému usazení brání již tvar opěradel, zbývá pro něj jen nevalně polstrovaný úzký pruh, nevhodný pro sezení. Ani lokty není kam dát. Zatížení: Zde je vše v pořádku, po kompletní nakládce stále zbývá rezerva 65 kg. To je na kompaktní model velmi slušné. Spotřeba: Prázdný Mercedes-Benz A 180 s přeplňovanou šetnáctistovkou vyžaduje 6,5 l na 100 km, naložený o 0,9 l více.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

Mercedes C 250 CDI K: Zaklekává příliš nízko

Posaz: Mezi krajními sedadly je tvrdé bidýlko, kterému se jen stěží dá říkat sedadlo. Je hodně zvýšené, takže ubírá místo pro hlavu a ta se navíc potkává se čtecí lampičkou ve stropním čalounění. Zatížení: Všechno se naložilo přesně, zůstalo jen sedm kilogramů rezervy. Spotřeba: Žízeň v plné polní vystoupala z 6,2 na snesitelných 7 litrů na 100 km.

Opel Meriva 1.7 CDTI: Brzdy cítí kila navíc

Posaz: Variabilní MPV by mělo pohodlně ubytovat pět dospělých, ale bohužel to neplatí. Zadní prostřední místo je výrazně užší než krajní, sedí se tam nepohodlně a nutí to k předklonu před krajní kolegy. Hlavová opěrka je k tomu příliš nízká. Zatížení: Ani pět dospělých s kufry merivu nepřetíží,k limitu pak stále scházejí čtyři kilogramy. Spotřeba: Jízda bez zátěže stojí 6,1 l na 100 km, se zátěží pouze o 0,6 l více.

bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip bmw ford honda mercedesbenz opel seat vw autotip

Seat Alhambra 2.0 TDI: Kurz potácení

Posaz: Tři samostatná zadní sedadla jsou velká dost, lze je navíc posouvat. Místa i bezpečí skýtají optimum. Alhambra je v tomto ohledu králem dnešního testu. Zatížení: Zde alhambra rovněž udává tón, odveze totiž 628 kg. Pro náš test tedy stačila více než bohatě. Spotřeba: Tam už nakládání takovou radost nedělá. Stojí totiž téměř dva litry navíc, konkrétně 8,7 místo 6,8 l na 100 km. Diesel se dostává do úzkých poměrně snadno.

Volkswagen Golf 1.4 TSI: Dost blízko k zemi

Posaz: Nejen, že prostor pro lopatky není vzadu uprostřed dostatečný, pohodlný ani pořádně čalouněný, příliš nízká opěrka hlavy více škodí, než pomáhá. Takže – do Volkswagenu Golf se pohodlně vejdou jen čtyři. Zatížení: Půl tuny golf nezaskočí a ještě zbývá 12 kg rezervy. Stačí celé rodině. Spotřeba: TSI s vypínáním půlky válců při částečné zátěži umí skvěle spořit (6 litrů), s plným nákladem je ale zátěž vyšší, stejně jako spotřeba (7,5 l na 100 km).

Kompletní text, včetně všech tabulek, naměřených hodnot a závěrečného hodnocení si přečtete v aktuálním Auto Tipu č. 9/13, který je právě k dostání na stáncích.

Auto Tip Klassik
Diskuze (51)
14. 9. 2021 22:48
Cestování
My jsme docela dost spokojení s cestováním ve více lidech, dle mého je to daleko větší sranda. Nejlepší na tom ale všem je to, že si můžete cestovat kde chcete a s kym chcete. Také je hrozně moc fajn to, že můžete třeba i stanovat a na takové stanování já znám moc fajn web jménem - https://www.naturehikecz.cz , kde bereme docela dost často, nejen my, ale třeba i naši známí :) TOTO NENÍ PLACENÁ SPOLUPRÁCE, jak by řekli někteří youtubeři :D Zduř.
Avatar - baca42
2. 5. 2013 16:41
Re: Fajn, fajnový
Zrovna včera jsem jel za Chevroletem Spark a čuměl jsem jak vyvoraná myš. Na zadních sedadlech měl 3 plnohodnotný opěrky hlavy, ale tam je to asi proto, že když se tam natlačej dva tak používaj ty krajní opěrky a když tam sedí jeden tak se opírá o tu prostřední. >:D
2. 5. 2013 16:30
Re: v jakých modelech může pohodlně cestovat 5 dospěláků
co jsem měl možnost a dalo se tak XMko a 730 e32. Jinak většinou utrpení. Dnešní střední třída má uprostřed nejčastěji multifunkční vyklápěcí opěrku a tunel (nesmysl na tom sedět) a vyšší třída má dvě křesla a vyvýšený+protažený středový tunel - pokud nemá pevnou multifunkční opěrku, místo mezi se vůbec neuvažuje na sezení. Často jsou i jen pro 4, přestože šírka je víc než u nižší střední, kde se ohání, že je pro 5.
Avatar - Johny.Rico
2. 5. 2013 10:43
Re: v peti
Haha, co furt s tím máte? >:D
2. 5. 2013 09:54
v jakých modelech může pohodlně cestovat 5 dospěláků
"Zatímco mnohým modelům nedělalo v nedávné minulosti větší potíže dozadu pohodlně usadit dospělé trio a do zavazadelníku jejich bagáž třeba na dovolenou..."

To by mě zajímalo o jaké modely se jednalo, o žádném takovém nevím (Rols-Royce? Bentley?)

Drtivá většina osobáku je koncipována jako 4+1 a vždy to tak bylo - 4 dospělé + 1 nouzově na kratší cesty. Na druhou stranu v některých MPV to docela jde, pokud vzádu sedí třeba 3 hubenější ženy, např. ve Xsara Picasso úplně v pohodě i na delší cestu.