Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonským autem roku 2012-2013 se stala Mazda CX-5

David Bureš
Diskuze (180)
Kompaktní crossover porazil sesterskou dvojici Toyota GT 86 a Subaru BRZ.

Autem roku 2012-2013 se v Japonsku stal crossover Mazda CX-5. Ten je prvním modelem značky disponujícím kompletním balíčkem techniky Skyactiv, která je zaměřena na snížení spotřeby paliva.

CX-5 získala v konečném hodnocení 363 hlasů. Automobil tak získal o 45 hlasů více než sporťáky Toyota GT 86 a Subaru BRZ. Ty jsou sesterskými modely, používají stejnou techniku a vyrábějí se ve stejné továrně.

Porotci na CX-5 ocenili balíček techniky Skyactiv. Ta snižuje spotřebu auta, ale ne na úkor jízdních kvalit. Porotě se líbil právě turbodiesel 2,2 Skyactiv-D a jízdní vlastnosti.

Šéf vývoje pohonných jednotek Kiyoshi Fujiwara, přezdívaný kmotr Skyactivu, poděkoval porotě, že tuto techniku ocenila. „Byla to dlouhá cesta. V prvních dnech vývoje Skyactivu mě hodně kolegů oponovalo, že tato technika není odpověď. Zůstali jsme ale věrni naším cílům a dnes jsme oceněni porotou Japonského auta roku,“ řekl Fujiwara.

O celkovém pořadí rozhodlo 60 porotců, především novinářů. Japonským autem roku se může stát takový vůz, který byl na japonský trh uveden mezi 31. říjnem předchozího roku a 1. říjnem aktuálního roku. Podmínkou je i to, že se takového automobilu musí prodat alespoň 500 exemplářů.

Loni se Japonským autem roku stal elektromobil Nissan Leaf. Ten byl prvním elektrickým autem, který v této anketě vyhrál.

CX-5 je mimochodem čtvrtou Mazdou, která titul Japonského auta roku obdržela. Zatím posledním modelem značky, který vyhrál, byl roadster MX-5 v roce 2005.

David Bureš
Diskuze (180)
3. 12. 2012 09:54
Je úplně jedno co si o tom myslíte
Důležitý je, že malé automobilce se daří, dělá povedené modely (ačkoliv nemusí být přímo šité pro Evropu) a nestíhá vyrábět.

Je jedno, jestli se ti design líbí nebo ne.
Je jedno, jeslti uznáš technické finesy nebo ne (kdo jiný dnes nabízí Euro 6, natož bez močůvky?).

Lepší způsob jak obohatit trh aut a dát ti tak možnost výběru dnes neznám.
Mazda :yes:
2. 12. 2012 21:04
Re: AUTO EVROPY
No jestli si tak krásný,jako německé auta,tak musí Tvý rodiče mít od pláče oči úplně zkrvavené >:-[]
2. 12. 2012 20:57
Evropa
V Evropě vyhraje bezpohlavní něměcké dýmovnice :-)
Avatar - Blue Sun
2. 12. 2012 20:26
Re: AUTO EVROPY
O deset? To přidej.
Avatar - Blue Sun
2. 12. 2012 20:25
Re: AUTO EVROPY
Ano... evropská jedinečnost je už opravdu jen v těch muzeích... Na silnicích je už jen evropská nudná stádnost... Smutná a nezáživná. Tisíckrát kopírovaná všemi směry, Evropou napříč. Ještě, že ti francouzští kluci se pořád drží trochu své linie, aspoň občas. Ještě, že se dosud "nenaučili dělat auto... das auto"...
Radši tisíckrát Japonsko, než Německo.