Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedeme Rally Agropa! Poslední ostrý test před víkendovou soutěží…(+video)

Martin Machala
Diskuze (1)
Už je to skoro tady! Ještě před samotnou sobotní soutěží jsem otestoval ostrý Opel Adam Cup. A přijela i Karolína.

O tom, že se chytám na svoji první rallye v životě (vlastně i první závod…), už z našich stránek víte. Moje příprava na pačejovskou Agropu se zatím odvíjela v teoretické rovině, když mě Štěpán Palivec učil pravidla soutěžáckého rozpisu. Tedy, za volantem sériového Adamu S jsme za normálního provozu a povolenými rychlostmi najížděli kilometry na rychlostních zkouškách v okolí Příbrami. A já se pokoušel diktovat čísla zatáček (jedna až deset, podle obtížnosti), vzdálenosti k jednotlivým orientačním bodům (kromě zatáček také horizonty) a také brzdné body. Na nich je náš rozpis postaven, bezpečnost především!

Nakonec jsem nezbytné minimum do hlavy dostal, při posledních lekcích jsem u zatáček ustřelil nejvíc o bod. Samozřejmě jsem hlásil lehčí zatáčku, jak už jsem se zmínil v prvním článku. Podle Štěpána jde o klasickou začátečnickou chybu.

Video se připravuje ...

A teď už postávám vedle „svého“ žlutého Adamu Cup, tedy již ostrého závodního náčiní. Štěpán zatím s Karolínou rozebírá moje návyky z rozpisu, aby věděla, co ji při pátečním tréninku zhruba čeká (den před sobotní soutěží máme na každé rychlostní zkoušce tři průjezdy, z nichž vzejde rozpis na ostrý start). Pokud si nepamatujete z minula, Karolína Jugasová je moje spolujezdkyně. S velezkušeným Štěpánem jsem „pouze“ bral tréninkové lekce, v sobotu se vedle mě posadí Karolína. Kromě toho, že je Štěpán pro pačejovskou soutěž obsazen (pojede s Honzou Sýkorou ve Fabii R5), to Karolíně o něco víc sluší ve videu. Však se podívejte.

Sto čtyřicet koní, sekvence a přestavěný podvozek

Ještě než se do Adama Cup posadíme, krátké připomenutí, co je to vlastně za autíčko. Malý opel je na pomezí kategorií R1 a R2, hlavně prakticky sériovou pohonnou jednotkou má ale blíž k nejslabším er-jedničkám. Proti nim však nabídne závodní sekvenční převodovku (Sadev s lamelovým samosvorným diferenciálem), přepracovaný podvozek od firmy Reiger nebo závodní brzdy Brembo. Šestnáctistovka s výkonem 140 koní se pak proti sérii neliší, vzhledem k pohotovostní hmotnosti lehce nad tunou bych ale o silnější motor opravdu neprosil.

Teď už za volant! Samozřejmě se soukám skrz bezpečnostní rám, v závodní sedačce se zvlášť po připoutání šestibodovými pásy nepohnu ani o centimetr.

S cupovým adamem jsem se už dvakrát krátce svezl, naposledy v Bělé pod Bezdězem. Tehdy mi základy ovládání závodního auta vysvětloval Jirka Brynda z týmu XTG Motorsport. A tady, na obslužné komunikaci u pačejovského letiště, znovu sedí vedle mě. „Už si v tom jel, takže si určitě pamatuješ, že na spojku při rozjezdu opatrně,“ připomíná Jirka a já si znovu zkouším, že rozjet se s Adamem Cup úplná legrace není. Najdou si i horší, třeba když jsem trapně poskakoval s Pragou R1, citlivější přístup však pedál Adamu Cup opravdu potřebuje. Pak mi Jirka ještě vysvětluje, že při přejezdech mezi rychlostkami je nutno řadit vždy se spojkou, ukazuje, jak se před er-zetou ohřívají pneumatiky… A jdeme na to!

Je mi jasné, že výkon 140 koní těžko někoho ohromí, ale garantuji vám, že jakmile dostanete Adama Cup jenom trochu do ruky a naučíte se k malému opelu chovat tak, jak potřebuje, okamžitě zapomenete na sebesilnější supersporty. Zvlášť, pokud se budete prohánět po úzkých rallyových silničkách. Nic intenzivnějšího jsem nikdy nezažil!

První kontakt s Adamem Cup může být pro nezasvěceného až trochu nepříjemný, o složitějším rozjezdu jsem mluvil, dost síly vyžaduje manipulace s řadicí pákou, na brzdový pedál se bez přehánění musí dupnout. Celkově vyžaduje závodní opel hrubší zacházení a hlavně správné řidičské návyky. Plné brzdy s autem, které nejede vzorně rovně? Připravte se, že vám okamžitě uskočí zadek. Ubrat plyn v zatáčce? To samé v bledě modrém. „Do zatáčky musíš mít auto připravené. Plné brzdy před obloukem a pak už natočit volant a držet směr. V oblouku co nejmíň korekcí volantem a celou dobu s polovinou plynu. A na výjezdu plný plyn a pryč ze zatáčky,“ radí Jirka. A je pravda, že když se držím jeho pokynů, Adam Cup poslouchá na slovo. Stačí ale lehce ubrat plyn a okamžitě cítím, jak zadní kola zneklidní. Ne že by se rovnou hned urvala, reakci už ale malý opel vyžaduje. „Vidíš, to bylo špatně. Musíš pořád na plynu,“ všímá si pochybení můj „spolujezdec“.

Po chvíli se mi už daří držet slušné tempo a zatáčky projíždět podle Jirkových pokynů. A pak, z ničeho nic, mi na výjezdu z jedné vracečky ustřelí zadek. Vyrovnávám přetáčivý smyk a všímám si, jak Jirka pouští ruční brzdu. Mrknu po něm, co to mělo znamenat. „Zkoušel jsem, jestli zareaguješ,“ prohodí soutěžák a další zkoušku přidává po delší rovince, kde se tvrdě brzdí do ostré zatáčky. „Budeme brzdit později. Ještě to drž… Teď!“ Dupnu na brzdu a říkám si, že to do zatáčky už nemůžeme stihnout. Pedál přišlápnu ještě víc, až se zablokují kola, podřazuju z vytočené čtyřky až k jedničce a najednou adam na chvilku chcípne. Naskočit stihne ještě před nájezdem do zatáčky, zkouším si lehce pomoct ruční brzdou. S dost rozpačitým výsledkem. „V takhle slabé předokolce ručku skoro nepoužíváme. Skoro vždycky je to pomalejší než čistý průjezd. Aby sis zablokováním zadních kol pomohl, musíš naprosto přesně trefit nájezdovou rychlost. Jinak se přetočíš, nebo zastavíš. Raději na tu páku moc nešahej,“ uzavírá problematiku hydraulické ruční brzdy Jirka. A ještě se vrací k předním brzdám. „Jak sis teď vyzkoušel, probrzdit zatáčku může být velký průšvih. V lepším případě si zničíš přední pneumatiky. I tak ale musíš na pedál vždycky důrazně, žádné mírné přibržďování. To by se ti pak brzdy přehřály, pedál se propadne a ty budeš odkázaný jenom na ručku.“ No, to bych tedy opravdu nerad…

Budeme streamovat!

Test před samotným Pačejovem mám tedy za sebou, teď už nás s Karolínou čekají jen tréninky. A v sobotu už ostrá soutěž… I když jsem v rámci testu jel s Adamem Cup už docela hezky, dlouhé rychlostní zkoušky (nejdelší má skoro patnáct kilometrů), to bude úplně jiný level.

V sobotu pro vás připravujeme stream z mé rallyové premiéry, plánujeme odvysílat většinu rychlostních zkoušek. Tu první bychom měli streamovat okolo desáté hodiny dopolední. Tedy za předpokladu, že neselže technika a že autíčko nerozvěsím někde v prvních ostrých metrech. Tak nám držte palce!

Martin Machala
Diskuze (1)
29. 7. 2016 22:40
Fandím Vám
:yes: těším se na výsledky. Doufám, že se také jednou někdy někde závodně svezu, ale přijde mi, že je tu příliš překážek :-(