Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep použije pro nový pick-up jméno Scrambler

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Jeep se pomalu připravuje na premiéru nové generace modelu Wrangler a spolu s tím se začínají objevovat nové informace o jménu i technice sesterského pick-upu.

Autosalon v Detroitu v lednu roku 2016 se stal místem, kde Sergio Marchionne, generální ředitel koncernu Fiat Chrysler Automotive, uvedl, že se dočkáme sériového pick-upu s technikou Jeepu Wrangler. Následně jeho slova v rozhovoru pro The Detroit News potvrdil i Mike Manley, generální ředitel značky Jeep.

Zcela nový pick-up značky Jeep má být postaven na základech nové generace Wrangleru a podle nejnovějších informací, zveřejněných na JeepScramblerForum má být pro tuto novinku použito jméno Scrambler.

Toto jméno pick-up značky Jeep nesl v letech 1981 až 1986, kdy se jednalo o model CJ-8 Scrambler odvozený od klasického typu CJ-7, přímého předchůdce první generace modelové řady Wrangler. FCA práva na toto jméno obnovilo v březnu roku 2015.

Vedle informací o použití jména z historie značky má být již nyní podle interních kódových označení pro prodej jisté, že pick-up bude nabízen s turbodieselem 3.0 V6 nové generace, zatímco použití zážehových motorů 3.6 V6 Pentastar a 2.0 Hurricane nebylo ještě těmito kódy potvrzeno, což může být způsobeno, že v jejich případě ještě nejsou zařazeny ve firemním systému.

Pick-up má podobně jako výchozí Wrangler využívat klasický žebřinový rám a tuhé nápravy. K dispozici má být pevná odnímatelná střecha v černé barvě nebo stejném odstínu jaký bude mít lak karoserie a rovněž plátěná střecha.

Díky své velikosti a zaměření nemá být pick-up Jeepu přímou konkurencí pro Ram Trucks a jeho modelovou řadu 1500, ale naopak vyplnit prostor po již nenabízeném pick-up Dodge Dakota a do jisté míry se postavit proti Chevroletu Colorado a GMC Canyon.

V případě premiéry nového pick-upu značky Jeep se očekává, že k ní dojde v průběhu příštího roku se zahájením v rámci modelového roku 2019, zatímco nová generace modelu Wrangler se má představit ještě letos a předpokládá se, že se tak stane na podzimním autosalonu v Los Angeles.

Posledním skutečným pick-upem v nabídce značky Jeep byl model Comanche nabízený v letech 1985 až 1992, který sdílel techniku i karoserii prakticky až po B-sloupky s tehdejším Cherokee generace XJ.

Za koncem tohoto modelu bez nástupce stojí skutečnost, že Jeep ve druhé polovině osmdesátých let spolu se svým mateřským AMC zamířil pod křídla Chrysleru. Tomu patřil i Dodge, který měl na tehdejším severoamerickém trhu s pick-upy stabilní pozici a Comanche byl konkurencí pro model Dakota. Ten byl ve své první generaci nabízen v letech 1987 až 1996 a dočkal se ještě dvou dalších generací, než v roce 2011 opustil nabídku své značky.

Jeep se myšlenek na vlastní pick-up nikdy úplně nevzdal, což nejlépe dokumentují koncepty, z nichž k těm nejznámějším a nejmladším patří Gladiator z roku 2005, dvojice J-12 a Mighty FC z roku 2012 a rovněž paket JK-8, který je nabízen od roku 2011 divizí Mopar a umožňuje přestavbu Wrangleru Unlimited na dvoumístný pick-up s krátkou korbou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)