Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Carens se konečně odhalila

Aleš Dragoun
Diskuze (59)
Jihokorejská Kia se pochlubí v Paříži v pořadí již třetí generaci svého středního MPV Carens.

Kia Carens se objevila poprvé v roce 1999. O tři roky později byla radikálně modernizována, přesto se technicky jednalo stále o první generaci. Druhá řada se začala prodávat před šesti lety a vizuálními i technickými změnami prošla v roce 2010. Na její náhradu byl tedy už nejvyšší čas.

Nový Carens pokračuje v aktuálním tvarovém stylu značky se stoupajícími bočními liniemi i hluboko, takřka až k A-sloupku protaženými světlomety. Vpředu najdeme pro moderní vozy Kia typickou masku chladiče. Spodní část rámů oken je alespoň u vozu na fotografii zdobena chromem. Druhý pár dveří se otevírá klasicky jako u drtivé většiny konkurentů.

Novinka je nižší než druhá generace, má delší rozvor náprav a až osmnáctipalcová kola. Jako základ posloužila upravená a prodloužená platforma druhého Cee'du. Automobilka si však konkrétní čísla stále nechává pro sebe. Připomeňme, že předchůdce byl postaven na platformě s rozvorem 2,7 m a do výšky čněl 1,65 m. Interiér třetí generace pojme pět či dokonce sedm pasažérů.

Detaily o pohonných jednotkách také dosud neznáme. S největší pravděpodobností budou alespoň v Evropě odpovídat právě Cee'du JD, Kia si je ale schovává až do Paříže. Světová premiéra Carensu s pořadovým číslem III je plánována na 27. září. Na trh se dostane až na jaře příštího roku. Jihokorejci chtějí nalákat do značkových prodejen hlavně zákazníky-rodiče, kteří vyznávají aktivní životní styl, ale zároveň chtějí také praktické auto.

V některých, hlavně mimoevropských zemích (USA, Kanada) se velkoprostorový model střední velikosti model dosud jmenoval Rondo, v tuto chvíli není jasné, zda tento název zůstane zachován i nadále.

Aleš Dragoun
Diskuze (59)
5. 2. 2013 20:00
spolehlivost
jako majitel vozu KIA sportage říkám, že tahle značka mi už nesmí do domu... :-! :-!
27. 9. 2012 08:37
Re: Kia
na rozdiel o teba kyklop je inteligent
27. 9. 2012 08:36
Re: Boubelka
:yes:
20. 9. 2012 18:55
Další podrobnosti a fotky
[odkaz]
Avatar - idam.i
20. 9. 2012 00:04
Re: Tleskám
:yes: :yes: :yes: