Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilky Hyundai a Kia v březnu zvýšily prodej na nové rekordy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Korejské automobilky budou těžit ze zastavení výroby vozidel v Japonsku.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor v březnu meziročně zvýšila prodej o dvě procenta na rekordních 324.959 vozů. Prodej její sesterské společnosti Kia Motors stoupl dokonce o 30 procent na rovněž rekordních 224.637 vozů.

Růst prodeje byl podpořen uvedením nových modelů na trh. Hyundai a Kia navíc nebyly výrazněji zasaženy problémy s dodávkami součástek, které způsobilo ničivé zemětřesení v Japonsku. Podle analytiků jsou Hyundai a Kia méně závislé na součástkách z Japonska než jejich zahraniční konkurenti, napsala agentura Reuters.

"Předpokládáme, že prodej japonských výrobců automobilů minimálně ve druhém čtvrtletí výrazně klesne, což poskytne korejským firmám příležitost ke zvýšení tržního podílu," uvedl analytik Simon Park ze společnosti RBS.

Všechny japonské automobilky po ničivém zemětřesení, které 11. března zasáhlo severovýchod Japonska, zastavily či omezily domácí výrobu. Prodej aut v Japonsku se v březnu propadl o 37 procent. Nedostatek součástek vyráběných v Japonsku měl negativní dopad také na produkci řady automobilových továren v zahraničí.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny. Obě korejské automobilky plánují dále expandovat na evropských trzích.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)