Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Trackster je stále ve hře a možná dojde i na Soul Turbo

Michal Fokt
Diskuze (2)
Malý crossover Kia Soul má takový úspěch, že možná dojde i na realizaci poněkud okrajovějších projektů na jeho bázi. Ve hře je jak "Soul X6", tak "Soul M".

Na evropských silnicích sice Kiu Soul spatřit můžeme, patří ovšem spíše k exotičtějším modelům. V USA je však situace diametrálně odlišná. Tamní zákazníci si stylově vyhlížející crossover doslova zamilovali - však také do Států jde 80-90 % celé(!) produkce auta, vyráběného exkluzivně v korejské fabrice Gwangju. Vloni byl jeho nejlepší rok (ano, opravdu - na sklonku modelového cyklu), když se pro něj rozhodlo 112 tisíc lidí a to manažeři Kie tvrdí, že by prodali "mnohem víc", ale výroba nestíhá uspokojit poptávku.

A když máte auto, kterému se daří, můžete si dovolit i experimentovat a oslovovat také okrajové zájemce o vůz podobného ražení. Lze na tom totiž jen vydělat - náklady na vývoj jsou minimální a takové modely dále zlepší image daného auta a zvýší jeho atraktivitu.

A proto není vůbec divné, že se uvažuje o realizaci hned dvou speciálních projektů. Ten první už dobře známe, jedná se o Kiu Trackster, která se coby koncept objevila vloni a zaujala sníženou střechou, widebody karoserií a řadou agresivních detailů. Uvažuje se ovšem také o nákladově poněkud efektivnějším doplňku nabídky - verzi Soul Turbo, která by pohlednému autíčku dopřála prostřednictvím přeplňované 150kW (205 k) šestnáctistovky i trošku té zběsilosti.

Nebude to hned, už proto, že jak už bylo řečeno, výroba nestíhá, nicméně se dá předpokládat, že Kia bude usilovat o přesunu části výroby do Severní Ameriky, což by produkci dále zlevnilo a umožnilo vytvořit rezervu pro výrobu takto specifických variant, určitě na některou z nich ale ještě v rámci právě nastupující druhé generace dojde. A co třeba takový Trackster Turbo, to by teprve bylo něco...

Michal Fokt
Diskuze (2)
30. 8. 2013 20:28
KIA SOUL
... mne by stačilo v mojom SOULE, aj ten motor 2,0 CVVT, ktorý do EU nedovážajú ;-\
Avatar - 3_diamanty
30. 8. 2013 12:20
amici SOUL miluju
pre nich je to nieco ako pre europana F500 alebo panda... proste taka nakupna taska a zaroven vkusna dostupna "imidzovka" alebo lepsie povedane napadite zaujimave auto vhodne pre mladych na kazdu prilezitost... ;-)

v USA je soul legenda uz teraz :yes: :yes: :yes: , terajsia nova generacia [odkaz] bude opat nesmrtelna, uz sa tesim na jej rozbeh :yes: paradne auto ... uspech opat zaruceny

Okrajove modely mozu byt zaujimavym spestrenim, nie je co pokazit ani stratit, takze nie som proti ;-)