Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koupě auta na úvěr se nevyplatí ani po slevě, zjistil dTest

redakce AUTO.CZ
Diskuze (40)
Nákup nového osobního auta na úvěr se v tuzemsku ve většině případů nevyplatí. Motoristé i přes nabízené slevy zaplatí o desítky tisíc víc.

dTest si vybral 12 vozů s nabízenou cenou mezi 160.000,- a 276.000,- Kč a oslovil prodejce, aby mu nabídli financování prostřednictvím úvěru. Podle právníků dTestu bylo na zkoumaných nabídkách patrné, že se s poskytnutou slevou zvyšují náklady na úvěr. Ve výsledku pak zvýhodnění nebylo příliš poznat, protože se rozpustilo ve vyšším úroku a dalších poplatcích.

Například při pořízení Škody Citigo s cenou 179.900,- Kč by kupec navíc v rámci úvěrového financování zaplatil přes 31.000 korun, u vozu Kia Rio nabízeného za 250.000 Kč s úvěrovou slevou 30.000 Kč, bylo navýšení téměř 84.000 Kč!

Alarmující zjištění přinesla kontrola úvěrových smluv a smluvních podmínek. "Čekali jsme vysoké smluvní sankce a úroky, což se potvrdilo. Překvapující byly rozhodčí doložky, které se od dubna nesmějí v obchodních podmínkách objevovat, přesto jsme je ve dvou smlouvách našli," uvedl právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Všechny úvěrové společnosti se jistí takzvaným zajišťovacím převodem práva, což znamená, že jim v případě vypovězení smlouvy automobil propadá a zpeněží ho. Může se stát, že za zabavené auto motorista nedostane vůbec žádnou protihodnotu. Smluvní podmínky omezují dispozici s vozidlem, někde jej bez souhlasu věřitele nelze nikomu zapůjčit, jinde lze vozidlo provozovat jen na území České republiky. Některé společnosti také posunuly promlčecí lhůty v případě sporů ze zákonných tří let na deset.

Platí proto: raději si vše v klidu pečlivě prostudujte a nepodepisujte smlouvy, kterým nerozumíte!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (40)
4. 3. 2020 18:15
úvěr na auto
Pokud tohle chce někdo srovnávat, tak by se měl osrovnávat srovnatelné. Tedy zajít si do banky, a nechat si vypočítat za kolik Vám půjčí peníze na auto, a potom si to nechat jít vypočítat do autobazaru. Já bral ojeté auto na úvěr z autobazaru AAA auto, kde jsem měl během chvíle nachystanou kalkulaci úvěru. Porovnal jsem to s nabídkou z banky, a v autobazaru mě to vyšlo daleko líp.
9. 1. 2019 00:58
Auto na úvěr
Já si myslím, že to není ani tak o tom, aby to bylo výhodné, ale že to bude brzo. Já si na auto brala půjčku odtud - [odkaz] - protože kdybych na něj měla šetřit, tak ještě minimálně pět let jezdím autobusem >:-[]
9. 7. 2015 12:56
auto s půjčkou
já mám auto přes Essox, který jsem podepsal, když jsem auto v AAA auto kupoval. Do zaplacení mi chybí ještě rok. Mám už přes ně druhé auto. A jasně, že si něco musím připlatit, banky nepůjčují peníza zadara. Ale není to velká pálka.
24. 4. 2015 09:54
zkusenost
Zajímavé, jak článek, tak příspěvky :-!
Mě stejně nic jiného nezbývá,na auto ted nemám, takže to touto cestou stejně řešit musím.
Martine, docela náhoda, včera jsem se tak díval kdo co nabízí a i na ten g-credit jsem narazil, nevypadalo to špatně. Ty ji to porovnával s někým jiným taky? Nebo jak ses pro ně rozhod?
21. 4. 2015 12:30
zkusenost
Jako vždy se musí počítat s přeplatkem, hold jak na něco v dnešní době nemáte a chcete pomoct, vždy si zaplatíte o dost navíc :/ S tím se musí počítat.
Ale i tak můžu přidat pozitivní zkušenost a to s g-credit.cz, kde jsem si bral uvěr. Vycházelo to dost slušně.