Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Niva žije dál. Dostala vylepšený podvozek

David Bureš
Diskuze (25)
Lada Niva v příštím roce oslaví už 40 let. Do důchodu se ale tento terénní offroad zatím nechystá.

Lada 4x4, u nás známější jako niva, je už legendou. Automobil se vyrábí už od roku 1977, a přestože se čas od času hovoří o zaslouženém odpočinku, niva se zatím vyrábí dál. Nyní se dokonce začíná prodávat v modernizovaném provedení.

Kontinuální vylepšování je pro tento model tradiční, sám výrobce proto tvrdí, že stávající provedení na to původní navazuje jen charakteristickým designem. Přestože se to na pohled nezdá, množství komponent bylo v průběhu let skutečně vyměněno. Nejnovější úpravy se zaměřily na podvozek, výsledkem má být komfortnější jízda, ale také ještě větší výdrž.

Lada 4x4 se dočkala nového ložiska v nábojích předních kol, které nevyžaduje pravidelné seřizování jako dosavadní provedení. Originální ložisko navíc nabízí delší životnost než řešení od externích dodavatelů, navíc má být i spolehlivější.

Nové ložisko si vyžádalo také úpravu kloubů, díky čemuž má automobil nyní lépe reagovat na pokyn. Při brzdění pak nemá docházet k zatočení vozů, jako se to stává u současné 4x4.

Automobil dále dostal nové plynové tlumiče nebo nezávislé uchycení diferenciálu přední nápravy. Výsledkem má být snížení vibrací, což celkově zlepší jízdní komfort.

Přestože je Lada 4x4 už pěkně vousatá, na domácím ruském trhu zůstává velice populární, ať už jako nové auto nebo ojetina. Lada nadále patří mezi nejprodávanější vozy na ruském trhu, celkově je letos 13. nejprodávanějším autem v Rusku. Když se ale podíváme na prodejní statistiky detailně, zjistíme, že ruské prodeje 4x4 letos zatím klesají o 34 %. Na tento trend musel výrobce reagovat, i proto se už na jaře 4x4 dočkala v pětidveřovém provedení městské verze Urban.

Navzdory svému stáří se ale 4x4 na odpočinek nechystá. Pro rok 2018 je sice připravována nová generace, AvtoVAZ ale plánuje oba modely alespoň nějakou dobu vyrábět bok po boku. Toto řešení má být případnou snahou o pojištění se, kdyby trh novinku náhodou nepřijal.

David Bureš
Diskuze (25)
Avatar - cechblog
14. 10. 2016 18:41
Re: Dobře že modernizují
jasně jinak by Lada byla v každé rodině >:D >:D >:D
Avatar - speedfred
14. 10. 2016 07:17
Re: Dobře že modernizují
kopec osobných problémov,potreboval som sa iba vykecať.
Ďakujem za pozornosť,súdruhu.
Avatar - Barrichello
14. 10. 2016 00:19
Re: Dobře že modernizují
Stalinisto, ty auta se tu prodávaj i bez ofiko prodejce a toho nemaj proto, že CS Auto Lada a její vlastníci sídlící na Kypru udájně prováděli jisté finanční machinace a sou lidově řečeno před bankrotem...
Avatar - cechblog
13. 10. 2016 23:15
Re: Dobře že modernizují
ne 20 let, co tam máš dál zoufalče
Avatar - cechblog
13. 10. 2016 23:14
Re: Dobře že modernizují
Jak jsi na to bolševiku přišel? V ČR nemají ani oficiální dovoz, vzhledem k těm závratným prodejům. >:D >:D >:D