Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Aventador: Všechny cesty vedou do Říma (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Lamborghini Aventador LP700-4, nový dvanáctiválcový model automobilky ze Sant‘ Agaty, vyrazil směr Řím.

V těchto dnech probíhá v hlavním městě Itálie a na blízkém závodním okruhu Vallelunga oficiální prezentace Lamborghini Aventador LP700-4. K této události sant‘agatská automobilka zveřejnila dvojici prezentačních videí její nové vlajkové lodi na běžných italských silnicích.

První video sleduje jízdu dvou Aventadorů – tmavě oranžového a bílého – na silničkách v horách nedaleko městečka Bracciano, které leží asi 30 km severozápadně od Říma. Prohánějící se vozy ukazují své specifické detaily, agresivní vzhled, digitální přístrojovou desku či zadní přítlačný spoiler, který se vyklápí jen při jízdě vyšší rychlostí.

V druhém videu se dvojice Aventadorů přesouvá do Říma a projíždí okolo hlavních dominant hlavního města Itálie – Kolosea, Pantheonu, Španělských schodů, sochy krále Viktora Emanuela II či baziliky svatého Petra ve Vatikánu. Snímek je tak jakýmsi netradičním průvodcem po tomto starobylém městě.

Nové supersportovní kupé je poháněno 6,5litrovým vidlicovým dvanáctiválcem se čtyřmi ventily na válec o výkonu 515 kW (700 koní) v 8250 min-1. Vrchol točivého momentu 690 Nm leží v 5500 min-1. Síla motoru je posílána na všechna čtyři kola pomocí systému Haldex.

Díky této síle vůz sprintuje z 0-100 km/h za 2,9 s a jede maximální rychlostí 350 km/h, čímž překonává zatím nejrychlejší Lamborghini – Murciélago LP670-4 SuperVeloce, které jezdí „jen“ 342 km/h. Aventador LP700-4 při tom v kombinovaném cyklu spolyká 17,2 l/100 km.

Stephan Winkelmann, prezident Lamborghini, v nedávném rozhovoru přiznal, že Aventador už je na 18 měsíců dopředu vyprodán. Podle zahraničních médií se za tuto dobu stačí postavit 1.100 Aventadorů. Předchozí Murciélago, vyráběné mezi lety 2001 až 2010 vzniklo ve všech odvozených verzích ve 4.099 exemplářích.

David Bureš
Diskuze (0)