Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini letos překoná prodejní rekord, prodá přes 3.000 aut

David Bureš
Diskuze (1)
V následujících letech chce Lamborghini své prodeje až zdvojnásobit. Pomůže tomu třetí modelová řada.

Lamborghini už po jedenácti měsících roku ví, že v letošním roce prodá nejvíce automobilů ve své historii. Poprvé od svého založení v roce 1963 automobilka předá zákazníkům více než 3.000 aut za jediný rok. Za úspěchem stojí obrovská poptávka po modelu Huracán.

Dosavadní prodejní rekord se datuje do loňského roku, kdy Lamborghini prodalo 2.530 aut. V posledních šesti letech prodeje automobilky postupně rostou, a to poté co se v roce 2010 dostaly na úplné dno. Z důvodu hospodářské krize výrobce ze Sant‘ Agaty před pěti lety prodal jen 1.302 vozů, což bylo nejméně od roku 2002, kdy naposledy nabízel jediný model (Murciélago).

Automobilce se daří i na českém trhu, kde má po letech opět oficiální zastoupení. I díky jeho otevření v dubnu tohoto roku bylo na českém trhu letos registrováno 15 vozů s rozzuřeným býkem na přídi. To je o devět více než v období leden-listopad 2014.

O prodejní rekord se postaral model Huracán, o kterém šéf automobilky Stephan Winkelmann už dříve prohlásil, že se jednou stane nejprodávanějším modelem historie značky. Tento titul dosud drží Gallardo s 14.022 kusy vyrobenými mezi lety 2003 a 2013. Prodeje Huracánu chce Lamborghini navíc podpořit novými verzemi, stávající kupé LP 610-4 letos doplnily Spyder a základní model LP 580- 2 s pohonem zadních kol. K prvním zákazníkům se ale tyto vozy dostanou až v příštím roce.

Prodejní úspěch je pro Lamborghini důležitý i z toho důvodu, že v současnosti potřebuje množství finančních prostředků na vývoj nového modelu – v roce 2018 se ve výrobě objeví chystané SUV. Pomocí auta vycházejícího z konceptu Urus chce Lamborghini až zdvojnásobit své prodeje, za pár let chce díky němu prodávat 5.000 až 6.000 aut ročně.

Lamborghini v současnosti nabízí pouze dva supersporty – vedle Huracánu ještě Aventador, SUV mu tak pomůže snížit závislost na zájmu zákazníků o tento druh vozů. Trh se superauty je sice vcelku stabilní (bohatí obvykle mají dostatek finančních prostředků i v dobách krize), je ale velice malý. Ročně se na celém světě prodá jen asi 30.000 supersportů.

Přestože prodeje výrobce s logem býka mají v následujících letech růst, Lamborghini si nadále chce udržet exkluzivitu. Podle Winkelmanna si jí zajistí tím, že bude i nadále prodávat méně aut, než kolik zákazníci skutečně žádají.

David Bureš
Diskuze (1)
4. 12. 2015 19:45
Lambo
Mel jsem moznost navstivit tovarnu a celou si ji prohlednout. Vyroba je zazitek - je tam jediny clovek, ktery vyrobi vsechny pristrojove panely, a dve damy, ktere usiji vsechny potahy. Uplne neco jineho, nez masovka treba v Boleslavi.