Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Urus se ukázal světu. Podívejte se na záznam premiéry

David Bureš
Diskuze (6)
Dlouhému čekání je konec. Lamborghini oficiálně představilo „super SUV,“ které v jeho nabídce doplní supersporty Huracán a Aventador.

Pondělí 4. prosince je pro automobilku Lamborghini nadmíru důležitý den, světu poprvé oficiálně ukázala napjatě očekávané „super SUV“ Urus. A díky přiloženému záznamu můžete premiéru sledovat naživo z tepla svého domova! Živý přenos odstartoval v 18:00 středoevropského času.

Už před premiérou však automobilka uvolnila o voze několik informací. O pohon se postará dvakrát přeplňovaná čtyřlitrová V8 o výkonu 478 kW a točivém momentu 850 N.m, která bude spárována s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol, využívajícím mezinápravový diferenciál Torsen. Urus tak bude vůbec prvním sériovým „lambem“ s přeplňovaným motorem.

Nebude však prvním Lamborghini do terénu. Urus bude duchovním nástupcem offroadu LM002, vyráběném mezi lety 1986 a 1992. Ten původně vznikl jako armádní speciál, když však americká armáda raději sáhla po speciálu HMMWV (neboli Hummeru), byl projekt přepracován do podoby sériového auta, cíleného hlavně na arabské boháče.

Terénu se přitom nebude bát ani Urus, což dnes ve světě SUV není úplným pravidlem. Nabídne několik jízdních režimů, které přizpůsobí nastavení auta i do podmínek pouště nebo sněhu. Urus se ale nebude bát ani rychlé jízdy, jak se ostatně od Lamborghini očekává, vybrané režimy upraví naladění i pro závodní okruhy.

Video se připravuje ...

Přestože se proti přísně hranatému LM002 Urus z designérského hlediska kompletně odliší, vycházet bude z pět let starého stejnojmenného konceptu Urus, šéfdesignér značky Mitja Borkert přiznává, že některými detaily se svým předchůdcem inspiruje. Půjde třeba o trojúhelníkové výdechy na bocích karoserie nebo tvar podběhů.

První zákazníci se Lamborghini Urus dočkají na jaře 2018, ročně chce automobilka vyrábět na 3.500 jeho exemplářů, což zdvojnásobí její produkci. Bude to mimochodem poprvé od roku 1988, co Lamborghini nabídne tři plnohodnotné modelové řady. Její portfolio tehdy čítalo Jalpu, Countach a LM002, od té doby maximálně doplnilo dvě řady o nějakou limitku typu Reventón nebo Veneno.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - _Karel_
5. 12. 2017 16:37
Re: Chjo..
[odkaz]

Když se naučíš česky, nebudeš za blbečka.
5. 12. 2017 09:27
Re: Chjo..
Nic a jeste mene? Co to je za slovo? Nicmene ty jsi pekny debi l! :no: :no: :no:
Avatar - JDM
5. 12. 2017 09:02
první lambo
který se neobjeví na plakátech nebo spíš dneska na tapetách telefonů a počítačů kluků všch věkových kategorii.....
Avatar - Warrual
4. 12. 2017 20:11
Re: Chjo..
>:D Jako vážně? Ale je to asi lepší než když udělalo první suv Porshe.
Avatar - _Karel_
4. 12. 2017 19:50
Re: Chjo..
Nicméně - auto nakonec vypadá fantasticky! :-)