Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Discovery 5 dorazí v roce 2016

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Nástupce aktuálního Discovery má dorazit za necelé dva roky a posunout se ještě více k luxusním SUV.

Land Rover uvedl první Discovery na konci osmdesátých let jako odpověď model, který se zařadil mezi spartánský Defender a luxusní Range Rover, který se stal zároveň britskou odpovědí na tehdejší vlnu japonský off-roadů.

Nejen na domácí půdě se stal Discovery velmi oblíbeným zástupcem své značky a především jeho první dvě generace svůj původní úkol plnily velmi dobře, když kombinovaly špičkové schopnosti v terénu s poměrně civilním vzhledem a komfortním interiérem.

V roce 2004 se představila třetí generace, která se především svým exteriérem silně přiblížila Range Roveru a v tomto přibližování pokračovala i čtvrtá generace, která si ponechala design svého předchůdce a doplnila jej o poměrně luxusně provedený interiér.

Připravovaná pátá generace se má podle informací britského Autocaru stát luxusním SUV, schopným poradit si i v náročném terénu, jehož blízkým konkurentem se má stát BMW X5 a jemu podobní, zatímco Range Rover hraje vyšší ligu a letošní novinka Land Rover Discovery Sport se pouští do křížku s BMW X3 nebo Mercedes-Benzem GLK.

Land Rover Discovery 5 má tedy dorazit s podobným designem jako jeho menší příbuzný Discovery Sport, ovšem ve větším balení a samozřejmostí bude sedmimístný interiér.

Základem novinky má být lepený a nýtovaný skelet jako u Range Roveru a Range Roveru Sport. S jistotou lze již nyní uvést, že pod kapotu zamíří motory z nové rodiny Ingenium a britská média uvádějí v souvislosti s Jaguarem zmiňovaný řadový šestiválec i hybrid, kombinující dvoulitrový vznětový čtyřválec s elektromotorem, který umožní Discovery v čistě elektrickém režimu dojezd okolo 10 km.

Chybět nebude nejmodernější elektronika, zvyšující komfort řidiči i jeho spolucestujícím. Standardem se tak mají stát dotykové displeje, head-up displej a očekává se, že součástí výbavy bude i průhledná kapota, jejíž koncept představil Land Rover na letošním autosalonu v New Yorku. K dispozici pak má být i systém autonomního řízení, kdy je vozidlo schopno samo zaparkovat, aniž je za jeho volantem člověk.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
12. 9. 2014 14:22
Re: Hezčí než Range?
;-)
Avatar - EauRouge
12. 9. 2014 11:09
Re: Hezčí než Range?
A starouškovskýho freelandera. Ale pravda, že současný krabicoidní disco se mi pořád libí.
Avatar - Fechta74
12. 9. 2014 10:53
Re: Hezčí než Range?
...to není render
11. 9. 2014 20:24
Re: Hezčí než Range?
Hlavně se nenaštvi ty, když by tě někdo útočnější osočil. Proti gustu...však víš. Já s tím konceptem problém nemám a od reality se lišit moc nebude jak je u JLR zvykem.
11. 9. 2014 20:22
Re: Hezčí než Range?
LR momentálně dělá Defíka a starou Diskárnu, to pak není divu >:D