Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus zvažuje SUV menší než NX

Michal Fokt
Diskuze (2)
Japonská luxusní značka se sice po letech teprve nyní propracovala ke kompaktnímu SUV, o to rychleji by však mohl vzniknout další, ještě o třídu menší crossover.

Po dlouhá léta byl nejmenším SUV značky Lexus model RX a Japonci s tím byli velmi spokojeni, šlo totiž o nejúspěšnější prémiový vůz této velikosti na americkém trhu, jenž přinášel slušné zisky. Dění u konkurence však nelze ignorovat a proto se automobilka rozhodla obohatit nabídku o dramaticky stylizované kompaktní SUV NX.

To by však mohl být pouze začátek větší crossoverové expanze značky. Lexus chce posílit své pozice v Evropě a na dalších trzích mimo USA, kde je stále větší zájem o menší crossovery a Japonci tím pádem uvažují o autě ještě menším, než NX.

Oficiální místa se zatím tváří tajemně, ba dokonce odmítavě, nicméně viceprezident evropského Lexusu Alain Uyttenhoven zatím říká, že takové auto "není nemožné" a že podobný model "dává u značky Lexus smysl". Už z těchto reakcí je tedy jasně patrné, že hra mezi automobilkou a médií v této oblasti začíná.

Snahou Lexusu je "downsizingem" modelové řady více se globalizovat a snížit podíl USA na celkových prodejích, jenž nyní činí přibližně 50 % z více než půlmilionové roční produkce. Zatím lze pochopitelně pouze spekulovat, s jakým modelem Toyoty by malé SUV sdílelo techniku a není známo, kdy by novinka mohla jít do prodeje, ale v této fázi "oťukávání" lze odhadovat, že je vývoj v počátečních fázích a bude to tedy trvat dva až tři roky. Lexus také může být bez obav, že by takový vůz uškodil pověsti značky, do tohoto segmentu totiž vstoupí jako jeden z posledních a trh tedy na to již bude připraven.

Alain Uyttenhoven také prozradil, že se luxusní Lexus LS nesníží k využívání čtyřválcových motorů, naopak lze v budoucnu počítat s vodíkovým modelem, využívajícím palivové články, ale až v době, kdy palivové články budou použitelné k "perfomance driving", tedy někdy po roce 2020.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - salamoon
20. 7. 2014 22:40
Re: Zlééé
vidim to rovnako,k exterieru nemam zleho slova (na rozdiel asi od vacsiny), ale ten interier je doslova nevzhladny zmatok...
Avatar - chalan66
20. 7. 2014 17:00
Zlééé
No na LEXUS- LUXUS je to hrozné a zlé ! Ten interier pôsobí strašne lacno, ,, rádio,, ak sa to tak dá nazvať je ako kus plastikovej hovadiny v kabíne TRABANTU a ostatné tlačítka sú ako na starom kazetovom magneťáku , lakovaný lem okolo stredového panelu, je už vrchol ! Lacno pôsobiaci interier, nekorešponduje s exterierom, aj keď aj na ten budú určite kritici !!!