Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda Minagi: Sériová podoba nového SUV už ve Frankfurtu

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Šéf evropské centrály v rozhovoru pro časopis Auto Tip potvrdil, že nové SUV uvidíme již v září 2011.

Mazda se hodlá v nejbližších letech ještě více zaměřit na jízdní zážitky a nízkou spotřebu modelů nově uváděných na trh. Soubor opatření a nových konstrukčních přístupů se jmenuje Skyactiv a týká se motorů, převodovek i podvozků.

Prvním sériovým modelem, na kterém bude SkyActiv plně aplikován, bude nové menší SUV, vycházející z konceptu Minagi. Tuto informaci potvrdil časopisu Auto Tip Jeffrey H. Guyton, prezident Mazda Motor Europe.

Guyton slíbil světovou premiéru sériové verze už na letošní září, na autosalon IAA ve Frankfurtu. Zatím není jasné, zda bude automobilka pokračovat v kódování své modelové řady a novinka ponese očekávané jméno CX-5. Jisté ale podle šéfa evropské Mazdy je to, že na trh dorazí sériové Minagi (CX-5) začátkem roku 2012.

Minagi svými tvary navazuje na loňský koncept Shinari, který japonská automobilka přivezla i na letošní autosalon v Ženevě. Právě s ním Mazda překvapila celý motoristický svět a zároveň na něm představila nový designový směr Kodo s vysvětlujícím anglickým doplňkem Soul Of Motion (duše pohybu).

Zatímco Minagi je předskokanem sériového SUV, atraktivní Shinari prý zůstane stylistickým cvičením, ze kterého chce Mazda čerpat některá řešení příštích sériových modelů. Proporce sportovního sedanu naznačují, že by takový vůz musel mít motor uložen vpředu podélně a poháněná zadní kola. Podobný vůz ani platformu ale momentálně Mazda nevyrábí.

Minagi v Ženevě

Přední části konceptu SUV stejně jako u loňského čtyřdveřového kupé dominuje zalomená hliníková lišta ve tvaru křídla, která propojuje přední světla a spodní hranu masky chladiče. I zadní partie Minagi navazují na tvary použité poprvé u Shinari, ale designéři u tohoto vozu upustili od použití lišty opakující tvar použitý na přídi.

Interiér Mazdy Minagi působí na poměry panující mezi dnešními koncepty poměrně střízlivě a sází na kombinaci černého koženého čalounění sedadel s hliníkovými doplňky a kontrastní detaily v červené barvě.

Vedle evoluce designového jazyka Kodo slouží Minagi i jako nosič nové techniky a pod jeho kapotou je uložena prozatím blíže neurčená pohonná jednotka z nové generace motorů Skyactiv. Stejné označení nese i nová převodovka s menšími vnitřními ztrátami.

Ondřej Láník
Diskuze (8)
17. 3. 2011 13:57
Re: To je opravdu šílený design
:no:
Avatar - Pekelná Micinka
17. 3. 2011 13:37
Minagi
Pavouky v motoru vám sice zdarma odstraní ve Fukušimě, teď dokonce spouští každý den novou linku, ale rozjet výrobu nového modelu, při těch všech zmatcích, to bude asi dost složité a obávám se, zda se jim podaří si splnit předsevzetí. Tak držím palce, auto je to pěkný, škoda, že se nepředsevzali i s tím Shinari.
Avatar - roman.rs
17. 3. 2011 13:22
Re: To je opravdu šílený design
Tak tohle může napsat jen opravdový PAKO, raději ani nenapíše jméno.
:no:

Design je krásný, elegantní a nevšední. :yes:
17. 3. 2011 13:00
Re: To je opravdu šílený design
:yes:
17. 3. 2011 12:58
Re: Vypadá úžasně
Mne sa páči tá lišta, ktorá prechádza pod maskou a konči pred svetlami. Veľmi sa teším keď všatia do nového štylistického jazyka Mazdu 6, takto mi to príliš pripomína hrošíkovskú Infiniti fx. Mazda ide vpred, čo sa týka technológií, disignu a predaja nových aut(sám som ich trochu podporil) ;-), aj keď na špičky štatistických rebríčkov sa zatiaľ nevyškriabala. Dúfam, že zapracujú na materiáloch použitých v interiéry v Minagi to už vyzerá fajn. Držím Mazde palce. Vlastne teraz všetkým ťažko skúšaným obyvateľom Japonska. :yes: