Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe: Odpověď na BMW X4 jako studie

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Mercedes-Benz přivezl do Šanghaje žlutý koncept nového SUV, které má opět zatopit Bavorům. Předznamenává novou generaci GLK.

Vzhledem ke změně nomenklatury už se nástupce současného GLK bude jmenovat GLC a verze Coupe je jeho sportovní variantou, stejně jako je tomu u řady GLE, jinak faceliftu „emka“. To se postavilo BMW X6, nováček atletických proporcí míří níže, je kompaktnější. Dílo šéfstylisty Gordena Wagenera a jeho týmu vypadá docela jako zmenšenina v Detroitu odhaleného modelu, trojcípá hvězda hlavně na nic nečekala a představila jej poměrně rychle. Jedná se o studii velmi blízkou výrobě, nikoli o vizi jí naopak vzdálenou, která přijde na trh během několika let.

Na oxymóron v názvu jsme si již zvykli, SUV se směrem dozadu klesající střechou je samozřejmě čtyřdveřové a má ještě navíc výklopnou zadní stěnu. Jako správnému zástupci této kategorie mu nechybí šedostříbrné oplastování. GLC Coupe měří na délku 4727 mm, ovšem je pouze 1593 mm vysoké, což podtrhuje zaměření tohoto crossoveru, stejně jako bezrámová okna. Na šířku má navíc rovné dva metry!

Zážehový třílitrový vidlicový přímovstřikový šestiválec se dvěma turby známý z modelů AMG Sport dává 270 kW při 5500 min-1. Devítistupňová samočinná převodovka 9G-Tronic přenáší točivý moment na všechna kola, auto je tedy vybaveno systémem 4Matic. K dispozici má až 520 N.m v širokém rozmezí od 1400 do 4000 otáček. Právě sériová varianta „lidovějšího“ AMG by mohla dostat stejnou motorizaci.

Podvozek disponuje rozvorem 2827 mm, nechybějí mu spodní kryty. Auto s integrovanými střešními nosiči a zcela zapuštěnými klikami dveří jezdí na velkých dvoudílných jedenadvacetipalcových kolech s pneumatikami rozměrů 255/50 vpředu, respektive 285/45 vzadu. Kola samotná jsou od sebe vzdálená 1657, respektive 1687 mm. GLC Coupe se tváří trochu jako drsný off-road díky své světlé výšce a bočním nášlapům. Osvětlení zajišťují výhradně diody, proužky směrovek jsou vždy umístěny v horní části, přední reflektory neoslňují protijedoucí vozidla. Vnější zpětná zrcátka svým tvarem připomínají křídlo. Čtyři nerezové koncovky výfuku zprostředkovávají různé zvuky v závislosti na nastavení režimu převodovky.

Sériové GLC Coupe se představí ještě tento rok. Připomeňme, že předobraz menšího GLE Coupe se pod názvem Concept Coupe SUV ukázal na stejném místě loni v dubnu.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Bubáq
20. 4. 2015 13:06
Re: Překvapivě pěkný!
To je velmi výstižné..... Naprosto souhlasím. GLE Coupé vypadá díky gigantickým předním světlometům, díky jejich nepřirozeně vysoké pozici a díky až nesmyslně krátkému přednímu převisu velmi nevyváženě: typický "buldog", ale bez nějaké buldočí elegance. Naproti tomu , GLC Coupé, i při zachování stejného designového přístupu, vypadá velmi elegantně, tak, jak se na moderní mercedesy hodí.
20. 4. 2015 12:14
OK
Vypadá dobře, jen ty čtyři minomety vzadu bych oželel...produkční kousky to ale budou mít jinak, takže :yes:
Avatar - lukas06
20. 4. 2015 09:08
Překvapivě pěkný!
Stačilo dát trošku menší přední světla a klidnější rysy a hned vypadá celkem k světu! :-) Po GLE Coupe přijemné překvapení! :-)