Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Marco Polo: Obytná třída V a Viano na nových fotkách

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mercedes-Benz představil novou třídu V v provedení pro cestovatele už loni v září. Nyní přichystal várku nových firemních snímků.

V aktuální generaci svých dodávek a MPV (W447) se trojcípá hvězda vrátila k pojmenování osobních verzí třídou V. Zvenčí sice s později představenými užitkovými Vity příbuznost nezapřou, ale Mercedes-Benz z nich udělal luxusnější minivany, není problém si koupit ani opravdu vyšperkovanou pojízdnou kancelář. Pro cestovatele a dobrodruhy je tu ovšem obytné Marco Polo, respektive rekreační Marco Polo Activity. Druhá verze je založena právě na rustikálnějším Vitu, má tedy jinou, jednodušší přístrojovou desku. Campingové speciály vznikly ve spolupráci s firmou Westfalia, která má s nimi bohaté zkušenosti.

Oba mají ovšem stejné rozměry: jsou 5, 14 m dlouhé, 1,93 m široké a 1,98 m vysoké. Marco Polo nabízí plnou výbavu včetně předních otočných sedadel, kuchyňského koutu s dvěma plynovými hořáky a dřezem, zásuvek a skříní, ledničky a skládacího stolku. Dvě nádrže na vodu mají objem 38, respektive 40 l, ta druhá je připravena na odpadní tekutinu. Ve voze ubytují dokonce až čtyři osoby, ty zadní i při jízdě na dvoumístné posuvné a sklopné zadní lavici. Dole se tedy vyspí dva lidé, další dvojice najde místo nahoře pod výklopnou střechou. Coby pohonné jednotky slouží výhradně čtyřválcové diesely 2,1 l se 101, 120 a 142 kW, ten nejvýkonnější v kombinaci s pohonem všech kol 4Matic.

Marco Polo Activity má rovněž zvedací střechu s lůžky pro dvojici spáčů, ale třímístná zadní lavice po rozložení vytvoří postel o rozměrech 1,93 x 1,35 m. A tři lidé se na ní také vyspí, takže dohromady pojme vůz o jednoho člověka více. Motorová paleta je zde větší, kromě zmíněných přeplňovaných naftových motorů obsahuje i menší 1,6 l s výkony 65 a 85 kW. Stačí to, protože v úvodu zmíněnou výbavu včetně kuchyňské linky postrádá. Malé diesely mají poháněnou výhradně přední nápravu, větší znovu buď zadní, nebo obě.

Activity stojí v Německu 38.960 eur (1,069 milionu korun), vyšperkované Marco Polo pak 54.835 eur (1,505 mil. Kč). Včetně daně, která je u našich západních sousedů devatenáctiprocentní.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)