Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini chystá nové modely, možná i MPV spřízněné s BMW 2 Active Tourer

Ondřej Chamilla
Diskuze (8)
Představení praktičtější verze Clubman již máme za sebou, tím však novinky u Mini nekončí. Ještě letos přijde kabriolet, po něm i nástupce Countrymanu a možná se v budoucnu objeví rovněž MPV.

Před měsícem jsme vám ukázali nové Mini Clubman F58, tedy kombi variantu klasického Mini s do boku otevíraným víkem zavazadelníku. To však nebude jediná novinka pro tento rok, později bude ukázán rovněž kabriolet F57, který nabídne klasické uspořádání se čtyřmi sedadly a plátěnou střechou. Do prodeje má otevřený model jít na jaře příštího roku.

Podle magazínu Autocar tím však plány britské automobilky nekončí, máme se co nevidět dočkat také obměny sekce 4x4 značky, zejména přijde nový Countryman, který podle BMW, jež Mini vlastní, bude „opravdovým SUV“. Tato varianta má do prodeje přijít poslední čtvrtletí příštího roku a opět se má jednat o největší Mini té doby.

Countryman bude drsnější než doposud, přičemž se nechá inspirovat závodním vozem Mini od X-Raid, které vyhrálo Rallye Dakar čtyřikrát v řadě od roku 2012 v rámci své třídy. Očekává se, že druhá generace Countrymanu s kódovým označením F60 bude větší, přičemž má stát na platformě UKL, kterou sdílí třeba právě s nedávno představeným Clubmanem. Automobil se má natáhnout o 150 mm na délku a 10 mm na šířku, zvětší se rovněž zavazadlový prostor. Pohon všech kol bude na stejné bázi jako u BMW 2 Active Tourer.

Šéf Mini Peter Schwarzenbauer se navíc nechal slyšet, že chce, aby mělo Mini pět „hrdinných modelů“. Má se jednat o hatchback, stylové kombi Clubman, SUV Countryman a variantu kabriolet. Pátý vůz je stále ještě zahalen tajemstvím, hovoří se ale o dvou možnostech. Jednou je výroba maličkého vozu inspirovaného konceptem Rocketman, což by byl takový návrat ke kořenům značky.

Druhá varianta je však naopak odklonem od původní filozofie značky, nicméně u Countrymanu se tento odklon vydařil a zákazníci SUV přijali velmi dobře. Mohli by se tedy zamilovat i do MPV s pravděpodobným názvem Traveller. To má sdílet mnoho komponentů s BMW 2 Active Tourer. Pro který model se však značka rozhodně, zatím není jasné.

Mini by chtělo výrazněji rozšířit svou nabídku vozů, proto se hovoří ještě o kupé variantě Countrymanu, která by mohla být sesterským vozem chystaného BMW X2. Navíc se má objevit i offroadovější verze nového SUV.

Zajímavé jsou rovněž chystané verze kombi Clubman. Očekávejte plug-in hybridní variantu, která bude používat stejnou převodovku jako BMW 2 Active Tourer drive, přičemž malý elektromotor je umístěn na zadní nápravě a má pomáhat s akcelerací. Očekává se navíc i výkonná varianta po vzoru Volkswagenu Golf R, která prý dostane přeplňovaný čtyřválec o výkonu okolo 300 koní a pohon všech kol. Stejnou mechaniku má dostat i ostré BMW X1.

Ondřej Chamilla
Diskuze (8)
Avatar - Individualita
21. 7. 2015 13:17
Re: To mi hlava nebere....
Já si nemyslím, že ty nové malé crossovery nějak moc parazitovali na klasických MPV. To spíš na klasických menších vozech jako Clio, Fabia atd. myslí si, že mají něco lepšího když je to oplastované a o pár čísel výš. Ti co chtějí pořádné MPV si ho taky koupí. :-!
21. 7. 2015 10:47
Re: To mi hlava nebere....
neviem aké sú reállne predaje 2, ale písal som, že bmw to asi vie. Nehodnotím podľa toho, koľko ich vidím (pár už som ich videl), pre rentabilnosť sú dôležité čísla v iných krajinách.
21. 7. 2015 08:40
Re: To mi hlava nebere....
Otazka je, co to je hodne.
Ja ho potkavam kazdy den, ale jeden a ten samy.
21. 7. 2015 08:40
Re: To mi hlava nebere....
Co to je hodne ? me by zajimalo, jake jsou realne prodeje 2AT. Osobne prorokuji prodeje mizerne, ale mohu se mylit.
MPV je a neni down. Ja vim, ze je zastupuji crossovery, ale nezastoupi je ve variabilite a hlavne v prostoru. Jenze chovani zakaznika je nekdy nevyzpytatelne.
20. 7. 2015 17:55
Re: To mi hlava nebere....
Když vidíš hodně nových BMW 2 AT, tak se asi prosadil... :-)