Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mistrovství Evropy trucků míří do Mostu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na Autodromu v Mostě se již po dvacáté uskuteční Mistrovství Evropy tahačů, které je zde i letos pořádáno pod názvem a hlavičkou Renault Trucks – Czech Truck Prix 2012.

Poslední prázdninový víkend bude v Mostě patřit v pořadí osmé zastávce letošního kolotoče závodů tahačů. Program na autodromu začíná už v pátek 31. srpna volnými tréninky a v sobotu i v neděli se mohou diváci těšit na stejnou porci závodů.

Volné tréninky umožní auto lépe nastavit a zjistit aktuální stav. Pro šampionát začíná být výrazně důležitá až kvalifikace, po které se prvních deset nejrychlejších postaví do rozhodujícího měřeného tréninku tzv. „superpole“. Právě z něj vzejde rozložení na startovním roštu hlavního závodu, kde vítěz bojuje o 20 cenných bodů do hodnocení šampionátu.

O polovinu bodů, tedy deset za vítězství, pak jezdci bojují v odpoledním „hendikepovém“ závodě, kde si prvních osm pilotů z hlavního závodu vymění na startovním roštu své pozice, takže vítěz startuje jako osmý.

Domácí fanoušci se mohou v Mostě těšit na čtveřici ryze českých závodníků. O pódium bude bojovat zejména Adam Lacko na černo-červeném renaultu s číslem 3 a David Vršecký na buggyře. Letos do šampionátu nastoupil také Frankie Vojtíšek startující na bílém MANu ekipy Frankie Oxxo Truck Racing Team.

Dnes už stálou trojici tohoto šampionátu vůbec poprvé, a to právě v Mostě, rozšíří Michal Matějovský - syn další legendy Stanislava Matějovského. Zatímco otec Stanislav je někdejší evropský šampion z roku 2001, pro syna Michala bude jízda v tahači o víkendu jeho závodní premiérou. Ačkoli jde o jednorázový start, tak Michal Matějovský díky svému kroku navazuje na rodinnou tradici. Přestože Matějovský na podzim testoval s Lackovým týmem MKR, v Mostě se představí jako druhý jezdec konkurenční Buggyry, tedy jako Vršeckého parťák.

Souboje závodních tahačů budou v Mostě doplňovat atraktivní závody série Northern European Cup – Formula Renault 2.0 s 37 monoposty na startu. Podobný počet závodních vozů nabídne i série Renault Clio Cup Bohemia 2012.

Kromě závodů čeká na návštěvníky i bohatý doprovodný program na diváckém svahu. Sobotní i nedělní polední přestávka pak bude nabitá řadou exhibic.

Severočeský tým MKR Technology nehodlá v Mostě přitahovat pozornost pouze svými černo-červenými závodními tahači Renault, ale také svým speciálním návěsem. Ten se po zmáčknutí jediného tlačítka promění na stylovou hospůdku pro stovku lidí a bude v paddocku součástí zázemí závodního týmu MKR Technology.

Díky bezdrátové bluetooth technologii stačí zmáčknout takřka jediné tlačítko, aby se návěs sám rozložil a ztrojnásobil svoji plochu. Do hodiny je možné, aby kdekoli vyrostly absolutně nevšední reprezentativní kryté prostory.

Závodní tým chce prostřednictvím mobil baru umožnit běžným návštěvníků víkendových závodů v Mostě cítit se jako VIP host a právě v něm mají mít možnost potkat některé zajímavé hosty. Mezi ty má patřit živý maskot týmu, komik Ruda z Ostravy, který je už tradičním hostem týmu a se zlatou olympijskou medailí z Londýna dorazí i veslařka Mirka Knapková.

Mistrovství Evropy trucků 2012: Stříbro pro Davida Vršeckého

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)