Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Evolution: Příští generace může být SUV

Ondřej Chamilla
Diskuze (5)
Není tomu tak dávno, co se nesly poplašné zprávy, že Mitsubishi Lancer Evoulution letos skončí, a to bez nástupce. Nyní se ale zdá, že označení Evo bude žít dále, byť s dosti odlišnou karoserií.

Poslání všech deseti generací Mitsubishi Lancer Evolution je jasné – běžnému řidiči nabídnout ultimativní sportovní vůz s rally kořeny a závodníkům poskytnout homologační speciál, ze kterého si postaví skutečně ostré náčiní. Nyní po dvanácti letech se však zdá, že legendární a dle mnohých nenahraditelný automobil sice úplně neskončí, ale zcela změní své směřování.

Podle prezidenta Mitsubishi motors Osamu Masuka má být nová generace vozu autem, které si zákazníci chtějí koupit. Tedy ne sedan, ne hatchback, ale spíše SUV. Jak sám říká, definice SUV se postupně mění, a Evolution by k ní mohl mít blíže. To vše zapadá do celkové strategie Mitsubishi, které značně investuje právě do rozvoje terénních vozů a crossoverů. Evo by se tedy mohlo inspirovat třeba konceptem XR PHEV, který je částečně předzvěstí příští generace ASX a ukazuje rovněž možné směřování v technice – pod kapotou sídlí hybridní pohon s přeplňovaným tříválcem. Dle Masuka tento pohon získá ASX, celá platforma vozu je však pravděpodobným základem pro Evolution.

Jisté je to, že značka nebude vyrábět čistokrevné sportovní auto. Aspoň to vyplývá z Masukových slov, který říká, že segment sportovních vozů je v úpadku. Lancer Evolution tedy není na pořadu dne a nový vůz označený magickým přídomkem Evo bude zcela odlišným strojem. Mitsubishi se totiž nyní touží poprat s výzvou v podobě SUV na poli sériových aut a rovněž by chtělo uspět s (alespoň částečně) elektricky poháněnými auty v oblasti motosportu.

Fanoušci Lanceru Evo tak musí zamáčknout slzu a smířit se s novým směřováním značky. Současná situace trhu holt jejich oblíbenci nepřeje.

Ondřej Chamilla
Diskuze (5)
14. 4. 2014 21:28
Re: Kam ten svět spěje
Že nemá nic s původním společného?? a co třeba Rapid z roku 1935? ;-) Když o Škodě mluvíš...Taky by jsi o ní mohl něco vědět ;-)
Avatar - Sloth
14. 4. 2014 20:31
Kam ten svět spěje
Zprasili Deltu, Rapid taky nemá s původním nic společné a teď to vypadá že i Evo je v tahu..
Avatar - 3_diamanty
14. 4. 2014 20:23
Re: Prečo?
aj rapid je v pripade skody vcelku legendarny pojem no a tiez ho pouziva dnes auto ktore so starymi rapidami nema vela spolocneho ... ja pod pojmom rapid mam stale pred ocami toto [odkaz]
a nie toto [odkaz] s tym dnes uz nic nespravime.... automobilky si dnes radi prisvojuju stare legendarne nazvy z minulosti ktore bez mihnutia oka capnu na kdejaku pseudonovinku ktora nema s minulostou svojho mena nic spolocne..... a to je smutne ;-\
14. 4. 2014 16:14
Prečo?
Prečo musia týmto legendárnym menom pomenovať auto ktoré s tým pôvodným nemá nič spoločné? Prečo?
14. 4. 2014 15:45
.
s panom bohom, idem od vas ...