Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer 2016 dostane facelift, zřejmě ve stylu Outlanderu

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Mitsubishi Lancer ještě nekončí. Pro modelový rok 2016 bude celá modelová řada čítající dvě karosářské varianty vzhledově upravena.

Současná osmá generace Lanceru (CJ) bude poslední v pořadí, žádné další sedany (ani hatchbacky) nižší střední třídy se ve vlastní režii nevyvíjejí. Debutovala v roce 2007 a první koncepty jsou dokonce deset let staré. Přesto ani takto dlouhé období na atraktivitě vnějšího vzhledu příliš neubralo. Nejvýznamnější facelift pro modelový rok 2011 přinesl upravenou žraločí masku s chromovaným orámováním přídě až ke spodní hraně nárazníku, jehož střední část dostala černou barvu.

To ale není vše, na zasloužený odpočinek se totiž stále nechystá a zdaleka neřekl své poslední slovo. Ještě před koncem letošního roku projde omlazovací kůrou. Pro australský server Motoring to potvrdil marketingový šéf tamní pobočky japonské automobilky Tony Principe. „Máme připraven další facelift. Zatím nejsou známy žádné další podrobnosti a neví je ani on, ale šéfové v Japonsku slibují významnou změnu. Nejpravděpodobněji dostane přepracovaný design s přídi „Dynamic Shield“ ve stylu aktuálního Outlanderu. Nevidíme důvod, proč by se faceliftovaný Lancer neměl dostat také k nám do Evropy.

Je možná trochu škoda, že se tři diamanty chtějí v blízkém budoucnu soustředit na crossovery a SUV, zejména s alternativními druhy pohonných jednotek. Znamená to samozřejmě i konec pro Lancer Evo X, kterému pomalu zvoní umíráček a zmíněného faceliftu už se nedočká. Legenda automobilových soutěží zemře, stejně jako se tovární tým stáhl z Dakaru. Také plánovaná spolupráce s aliancí Renault-Nissan byla v lednu 2015 ukončena. Ani sedan střední velikosti s logem Mitsubishi zatím nepřijde, i když původně ohlášený badge-engineering by byl pochopitelně nejlevnější cestou... Ale partnera pro vývoj stále hledá, možná jím nakonec bude samotný Nissan.

Na starém kontinentu se značce v současnosti daří. Za první tři měsíce letošního roku prodala v zemích EU a EFTA (Evropského sdružení volného obchodu) 34.747 nových osobních vozů. Oproti 20.451 ve stejném období letopočtu 2014 to znamená sedmdesátiprocentní zisk. Samozřejmě zůstává menšinovou značkou, tržní podíl dosahuje jen 1 %. Ale loni to bylo 0,6 %... U nás prodala 502 aut místo 275 (+82,6 %), Lancerů však pouze 64. Přitom aktuální akční ceny Lancerů se zážehovými čtyřválci 1.6 MIVEC/86 kW začínají pod hranicí 300 tisíc korun. V obou karosářských verzích s pětistupňovou manuální převodovkou stojí 299 tisíc.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
5. 6. 2015 14:06
Re: Tak co tedy bude ?
Taky mi to tak přijde, mají v tom nějaký zmatek. Každopádně jsem rád, neboť Lancerovi fandím. Chtěl jsem ho pořídit i jako jetého, ale byl na mně už moc drahý. Tak snad někdy... Jen jsem četl, že docela hodně rezne spodek... ;-\
Avatar - Nadzvukovy
24. 4. 2015 18:18
Re: Lancer
Tento Lancer ( sedan ) sa mi paci ( ako tajny typ na nove alebo mierne jazdene auto ) ...
Ale po tomto clanku ([odkaz] ), som bol dost sklamany. Vid fotogaleria ( korozia podvozku ) ... Ako je na tom ten Vas Lancer ??? Dik ... ;-)
24. 4. 2015 16:56
Re: Super nabídka!
Ano, určitě lze najít proti každému z konkurentů jednu vlastnost, ve které by mohl být Lancer lepší. Ale jedná se o konstrukčně přežité auto (což pro někoho nemusí nutně znamenat nevýhodu, právě naopak), na současnou konkurenci už ovšem ztrácí.
24. 4. 2015 16:53
Re: Super nabídka!
Ale kdyby Lancer vyhrál, tak jo, že? ;-)
24. 4. 2015 11:03
Re: Super nabídka!
Testy světu motoru ,bych vůbec nebral v potaz jejich výsledky