Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MV Agusta poprvé pro držitele řidičského průkazu skupiny A2 s omezením výkonu na 35 kW

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
MV Agusta se vydává podobným směrem jako řada velkých výrobců motocyklů a do své nabídky zařadila modely, které jsou primárně určeny pro mladé a začínající motorkáře.

MV Agusta patří mezi nejvýjimečnější motocyklové značky, za což vděčí své historii nesmazatelně spojené s úspěchy na závodních tratích a zároveň i své současné produkci, patřící v rámci svých kategorií mezi špičku prakticky ve všech ohledech od designu, přes konstrukci až po jízdní vlastnosti a výkony.

Drobnou pihou na kráse strojů značky MV Agusta byla vedle ceny některých jejích modelů i skutečnost, že v její nabídce figurují výhradně modely pro držitele řidičského průkazu skupiny A. To se však mění a na evropský trh míří rovnou dva modely, za jejichž řídítka mohou nyní díky splnění požadavků pro skupinu A2 ze strany výrobce usednout i osmnáctiletí motorkáři.

V souvislosti se skupinou A2 nebude na škodu připomenout, že platí pro motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj s výkonem motoru nejvýše 35 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,2 kW/kg, které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem. Toto oprávnění je minimálně pro osmnáctileté.

MV Agusta měla díky těmto požadavkům poněkud těžší situaci, protože její nejméně výkonné motory v podobě tříválců modelů Brutale 800 a F3 675 disponující nejvyšším výkonem 81 kW a 94 kW. V případě obou musela tedy MV Agusta připravit provedení s nejvyšším výkonem 70 kW a teprve od nich odvodit verze s výkonem 35 kW.

Vše se zdařilo a v letošním roce díky tomu zamíří na evropský trh první motocykly Brutale 800 a F3 675 s nejvyšším výkonem 35 kW, které mohou řídit jezdci s řidičským průkazem skupiny A2. Motory těchto motocyklů pak mohou být v případě, že jejich jezdec získá řidičský průkaz skupiny A „otevřeny“ na 70 kW.

MV Agusta prozatím neuvádí ceny motocyklů s výkonem 35 kW, ale s největší pravděpodobností se nebudou příliš lišit od výchozích provedení s nesníženým výkonem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)