Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MV Agusta plánuje premiéru nového čtyřválce i nových modelů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
MV Agusta se připravuje na rozloučení se současnou generací svých čtyřválcových modelů a uvedení jejich přímých nástupců se zcela nově vyvinutou pohonnou jednotkou.

MV Agusta je od konce loňského roku opět plně nezávislá na značce Mercedes-AMG a připravuje se na uvedení zcela nového řadového čtyřválce pro své motocykly. Mercedes-AMG koupil v říjnu roku 2014 čtvrtinu akcií MV Agusty a ve druhé polovině roku 2017 italský výrobce motocyklů oficiálně oznámil, že tato čtvrtina byla od německé automobilové značky odkoupena společností MV Holding.

MV Agusta Motor S.p.A. je tak po uzavření tohoto kontraktu 100% ve vlastnictví společnosti MV Holding, za níž stojí Giovanni Castiglioni, výkonný ředitel značky MV Agusta, a ruská rodina Sardarových, která v průběhu loňského roku do vývoje a výroby italských motocyklů výrazně investovala.

V souvislosti s informacemi o změnách ve vlastnictví akcií potvrdila MV Agusta, že v průběhu letošního roku představí zcela novou čtyřválcovou pohonnou jednotku pro své motocykly. Ta je od počátku vyvíjena s ohledem na skutečnost, že v současnosti používané čtyřválce v řadě F4 již není možné dále vyvíjet a nevyplatí se jejich úpravy pro splnění aktuální emisní normy Euro 4.

V letošním roce se díky tomu máme dočkat uvedení speciální edice řady F4, jejímž prostřednictvím se MV Agusta rozloučí se svými současnými supersporty, podobně jako to v loňském roce učinila konkurenční Ducati s modelem 1299 Panigale R Final Edition. Toto rozlučkové provedení má být pojmenována Claudio a odkazovat tak na Claudio Castiglioniho, stojícího mimo jiné v devadesátých letech za návratem MV Agusty ze zapomnění.

Téměř zároveň s loučením s řadou F4 v její současné podobě prostřednictvím speciálního provedení, přibližujícího se svou technikou závodním speciálům pro WSBK, se má odehrát představení nového zástupce naháčů řady Brutale se zcela nově vyvinutým litrovým čtyřválcem. Tento nový motor bude samozřejmě splňovat emisní normu Euro 4 a později se má v upravené podobě stát i srdcem nástupce supersportů řady F4.

MV Agusta podle dostupných informací vedle uvedení nového litrového čtyřválce a jeho začlenění do své současné nabídky údajně pracuje i na rozšíření své palety modelů o neoklasický café racer, který má být odhalen nejpozději v roce 2020.

Mezi letošní novinky, za nimiž bude stát MV Agusta, pak má patřit i již dříve zmiňované oživení značky Cagiva. Ta má nabídnout stroje, které budou stát někde mezi elektrickými horskými koly a plně elektrickými terénními motocykly. Premiéra novinek se značkou Cagiva se má uskutečnit v listopadu letošního roku na motocyklové výstavě EICMA v Miláně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)