Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

New York Auto Show 2017: Bohatší, než byste čekali

Michal Fokt
Diskuze (9)
Právě probíhající autosalon v New Yorku je příjemným překvapením, představila se na něm celá řada zajímavých novinek!

Malé autosalony to teď nemají vůbec lehké, dost na tom, že i ty naprosto klíčové začíná řada automobilek vypouštět, viz třeba chystaný podzimní Frankfurt. Konkurence je velká, náklady vysoké a v poslední době sílí význam výstav v Číně. Zdá se však, že USA jsou zatím v pohodě. Vloni v L.A. i letos v Detroitu bylo novinek dost, i když ne nijak extrémně moc, očividně automobilky pamatují i na nejvýznamnější šou na atlantickém pobřeží. Tak se pojďme podívat na ty nejdůležitější, kterým jsme se v v posledních dnech samostatně nevěnovali.

Acura, která byla v Detroitu víceméně neviditelná, si nechala facelift sedanu TLX až na N.Y. Auto dostalo příď ve stylu konceptu Precision s „diamantovou“ maskou chladiče a lehce poupravenou záď. Do nabídky se také vrací sportovně laděné verze A-Spec, která přináší agresivněji tvarované nárazníky, nástavce prahů, křidélko na víko kufru, větší kola a tužší naladění podvozku.

Odskočme si rovnou k mateřské Hondě, ta se pochlubila sportovní verzí sedanu a kupé Civic Si. Z přeplňované patnáctistovky dává 208 koní při 5700/min a 260 N.m. v rozmezí 2100-5000 otáček. Karoserie je tužší, standardem je adaptivní podvozek a mechanický samosvor. Adaptivní podvozek má oproti běžným verzím tužší pružiny, silnější stabilizátory tužší silentbloky a části předního zavěšení z Type R, jenž si zde také odbyl americkou premiéru. Honda zde také měla představit elektrickou a plug-in hybridní verzi modelu Clarity, ale zatím se tak nestalo.

Audi rozšířilo portfolio svých závodních verzí o typ R8 LMS GT4, jehož základem je R8 V10, s nímž sdílí více než 60 % komponentů, což z něj činí relativně dostupné okruhové náčiní. První exempláře poputují k zákazníkům z Böllinger Höfe ve druhé polovině roku, závodní debut si ale odbude už v květnu na čtyřiadvacetihodinovce Nürburgringu.

Buick pojal autosalon ve velkém stylu. I přes prodej Opelu koncernu PSA bude značka těžit ze spolupráce s Rüsselsheimem a pod označením Regal, Regal Sportback a TourX bude prodávat všechny karosářské verze Opelu Insignia. Druhou novinkou je nová generace SUV Enclave, což je mid-size SUV s úplně novým designem exteriéru i interiéru. V jeho rámci Buick současně prezentoval i luxusní podznačku Avenir, která bude pojata podobně, jako Vignale u Fordu nebo Initiale Paris u Renaultu.

Corvette si letos připomíná už 65 let od vzniku prvního nositele tohoto jména a tuto počest vznikla Corvette Carbon 65 Edition, která bude k dispozici pro varianty Grand Sport 3LT and ZO6 3LZ a to (pochopitelně) v počtu 650 kusů pro celý svět. Poznáte ji podle karbonového bodykitu, speciálního laku Ceramic Matrix Gray a interiérových doplňků z uhlíkového kompozitu.

Lexus si New York vybral pro premiéru sportovně laděné limuzíny LS 500 F Sport. Auto lze snadno identifikovat podle agresivnější přídě, zadního nárazníku nebo 20“ kol, kromě toho má vůz také větší brzdy se šesti pístky vpředu a čtyřmi vzadu, dynamické řízení kol zadní nápravy, aktivní stabilizátory nebo sportovní vzduchové pérování. F Sport lze mít jak s V6 3.5 twin-turbo o výkonu 421 k a desetistupňovým automatem, tak na bázi LS 500h.

Nissan za dva roky oslaví 50 let od vzniku prvního sporťáku řady Z, takže je letos ideální příležitost si to připomenout prostřednictvím speciální edice 370Z Heritage Edition na základě modelového ročníku 2018. Bude nepřehlédnutelná díky zuřivému laku Chicane Yellow s doplňky Magnetic Black a odpovídající barevné kombinaci v kabině. Po technické stránce se nic nezměnilo.

Lincoln odhalil netrpělivě očekávanou novou generaci obřího sedmimístného SUV Navigator. Příď se nese v klasickém stylu aktuálních lincolnů, profil pak trošku připomíná range rovery. Auto mezigeneračně zhublo 90 kg, motor V6 biturbo s výkonem 336 kW a desetistupňovým automatem tak bude mít méně práce. Na palubě pak nebude chybět z elektronických systémů nic, co má dnes Ford k dispozici.

Ram se v N.Y. pochlubil dvěma speciálními edicemi svého obřího pick-upu Ram – zeleným Ram 1500 Sublime Sport a Rebel Blue Streak. Prvně jmenovaný dostal k výraznému laku též velká 22“ černá kola a rychlé pruhy. Automobilka věří, že jich prodá 3000 kusů. Druhý vůz je odvozen od verze 1500 Rebel a ani zde nechybí černá kola a další drobnosti zvenku i uvnitř. Ram jej bude nabízet za stejnou cenu jako klasické rebely.

Michal Fokt
Diskuze (9)
Avatar - Sumi2000
14. 4. 2017 00:46
SUV Enclave
Buick je jasný nový OPEL ANTARA :-)

Tedy pokud se tak bude nyní pod PSA jmenovat..
Avatar - Barrichello
14. 4. 2017 00:22
Re: Krásné novinky, škoda absence V8
uvidíme. Ford sází na ty EcoBoosty a nedělá dobře, GM a Chrysler zatím drží klasiku.
Avatar - Lonestarstate
13. 4. 2017 22:53
Krásné novinky, škoda absence V8
Jen škoda, že do všeho kvůli ekoušům cpali maximálně V6, třeba Lincoln Navigator určitě zaslouží V8. Ale se změnou ve vládě by se odteď mohly zase vyvíjet i V8, ty absurdní limity na CO2 se mají údajně mírnit. :yes:
Avatar - CHerokee
13. 4. 2017 13:15
Re: Zajímavá auta
No Marx byl levičák. Ale oni z něj nevycházejí. Já Kapitál četl. Je to takový moderní zelenorudý levicový trend napříč Evropou. Hodně danit a přerozdělovat. Platí to i pro Česko, nás stát obírá neskutečně. Pitomci to jsou v tomto ohledu každopádně.
Avatar - Barrichello
13. 4. 2017 11:41
Re: Zajímavá auta
tam nevládne levice ale pomatení neomarxisti, to není levice ale pitomci >:D