Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NHTSA rozšiřuje vyšetřování světlometů Chevroletu Corvette

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Problém s potkávacími světly Chevroletu Corvette šesté generace je větší než se původně zdálo a jeho vyšetřování se již účastní i koncern General Motors.

V květnu letošního roku byly zveřejněny první informace o samovolném vypnutí potkávacích světel Chevroletů Corvette šesté generace. Tehdy měla Americká agentura pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) k dispozici 30 hlášení od majitelů tohoto vozu.

NHTSA zahájilo bez spolupráce automobilky vyšetřování problému již letos na jaře a v současnosti má k dispozici přes 95 hlášení od majitelů Corvette a na zkoumání problému se již podílí i General Motors. Podle některých majitelů se závada vyskytuje jen občas a po odstavení vozu na určitou dobu se světla opět znovu rozsvítí. Podle nejnovějších výsledků šetření přestávají potkávací světla pracovat na pět až třicet minut.

Vyšetřování se týká zhruba 103.000 vozů Corvette a Corvette Z06 z let 2005 až 2007 a nově jsou zaznamená i čtyři hlášení, která se týkají vozů z roku 2008.

Po ukončení zkoumání problému s potkávacími světly má NHTSA rozhodnout zda je pro zmíněné vozy nutná svolávací akce. General Motors prozatím nevydal žádné speciální pokyny pro své servisy, i když uvádí, že vypnutí potkávacích světel může způsobovat přerušení vodiče v elektrickém centru podobném pojistkové skříni. Tento komponent je v blízkosti motoru a podléhá jeho tepelnému vlivu.

Chevrolet Corvette šesté generace se představil v lednu 2004 na autosalonu v Detroitu a byl první Corvettou od roku 1962 s pevnými světlomety. Základní motorizaci při uvedení na trh představoval Small Block, ve své čtvrté generaci LS2 s objemem zvýšeným na 6,0 l poskytující 294 kW (400 k). V roce 2005 se na scénu vrátilo provedení Z06 se sedmilitrovým osmiválcem disponujícím výkonem 373 kW (507 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)