Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan e-NV200: Sériová elektrická dodávka už v Tokiu

Michal Fokt
Diskuze (0)
Čekání na elektrickou verzi užitkového Nissanu NV200 je u konce. Produkční vůz bude mít světovou premiéru příští týden na tokijském autosalonu.

Dojet v hustém provozu smrdutou bílou dodávku, která má technickou jen díky známosti na STK, to je doslova noční můra každého řidiče. Japonci ale mají řešení - Nissan už nám nějaký čas předkládá svou vizi elektrické dodávky s technikou modelu Leaf, e-NV200. Mělo se jednat o druhý globálně prodávaný elektromobil Nissanu, otázkou ovšem bylo, kdy se celý projekt posune dál.

Nyní je to jasné, koncem měsíce se produkční verze představí na Tokyo Motor Show a výroba se rozjede v polovině příštího roku v barcelonské továrně Nissanu. Japonci se dušují, že půjde o dodávku s nejnižšími provozními náklady ve své kategorii, přičemž přestavba na elektromobil neubere vozu nic z praktičnosti běžných dodávek NV200. K pohonu e-NV200 poslouží 80kW elektromotor s 280 N.m, získávající energii z Li-Ion akumulátorů.

Nissany e-NV200 nejprve vyrazí do ulic Yokohamy, kde budou sloužit tamnímu magistrátu a v Barceloně se plánuje pilotní program vozů taxislužby a s ním související vybudování infrastruktury dobíjecích stanic. Následně se vůz dostane do běžného prodeje.

Michal Fokt
Diskuze (0)